Доступність посилання

ТОП новини

МВФ стурбований темпами інфляції в Україні


Виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Домінік Строс-Кан
на конференції в Яльті 11 липня 2008 р.
Виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Домінік Строс-Кан на конференції в Яльті 11 липня 2008 р.

Ключові проблеми світової економіки обговорювали в п’ятницю учасники Ялтинської європейської стратегії (YES). Цю міжнародну громадську організацію заснував один з найбагатших українців, підприємець Віктор Пінчук, який вже 5-й рік поспіль збирає в Ялті світових політиків та експертів.

Світове господарство сьогодні переживає не найкращі часи. Ми є очевидцями першої великої кризи цього століття, визнав виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Домінік Строс-Кан.

«Ніхто не скаже, що в світової економіки зараз хороша температура. Зараз ми знаходимося між льодом спаду і полум’ям інфляції», – каже Домінік Строс-Кан.

На його думку, найгірше зі світової фінансової кризи вірогідно вже позаду, але ще довго людству доведеться долати економічні наслідки фінансових потрясінь. Строс-Кан очікує, що світова економіка почне одужувати на початку наступного року.

Україна має відмовитися від прив’язки долара до гривні?

З усіх держав регіону полум’я інфляції найсильніше палає в Україні, де темпи зростання цін досягли 30 відсотків. Щоб загасити вогонь, експерт вашингтонського Інституту міжнародної економіки імені Петерсена, Андерс Ослунд радить Україні відмовитися від прив’язки долара до гривні. Через цю залежність країна імпортувала половину зростання цін, гадає цей експерт.

У розмові з Радіо Свобода Андерс Ослунд висловив припущення, що голова Ради Національного банку Петро Порошенко не хоче змінювати монетарної політики через те, що дбає про власні бізнес-інтереси. В чому саме полягають ці інтереси, західний оглядач уточнити не зміг.
Зараз ми знаходимося між льодом спаду і полум’ям інфляції


Андерс Ослунд гостро критикував українських банкірів за доларову залежність і під час засідань форуму. На це Петро Порошенко відповів, що Національний банк проводить традиційну антиінфляційну політику, зокрема, піднімаючи кредитні ставки. Але різкі коливання монетарної політики можуть нашкодити економічному зростанню України, вважає Порошенко.

Він також висловив стурбованість тим, що в Україну на короткий термін почав приходити спекулятивний капітал – усього 36 мільярдів доларів з початку цього року, з них 16 мільярдів за один день.

МВФ також закликає Україну до гнучкішого валютного курсу, а керівник цієї організації Домінік Строс-Кан у Ялті висловив стурбованість темпами інфляції в Україні. Деякі оглядачі вважають, що зауваження було надто м’яким і запізнілим.

Радіо Свобода поцікавилося в ексклюзивному інтерв’ю у Домініка Строс-Кана, коли саме Україні варто відмовитися від прив’язки долара до гривні. Відповідь була дипломатичною.

«Ми співпрацюємо з українським урядом, але я не буду оприлюднювати цих дискусій. Робота МВФ полягає у тому, щоб спробувати давати поради урядам і деколи корисно їх давати публічно, а деколи приватно, що стосується й цього випадку. Єдине, що я можу сказати, це те, що я вітаю рішення (Національного банку) розширити валютний коридор, це допоможе боротися з інфляцією», – зазначив Домінік Строс-Кан.

Маховик інфляції в Україні може розкрутити стрімке зростання цін на газ, яке очікують з Нового року. Раніше МВФ заявляв, що готовий допомагати своїм членам давати раду зростанню цін на енергоносії. Втім, запитання Радіо Свобода, що саме МВФ готовий зробити для України у можливому газовому конфлікті з Росією, міжнародний фінансист обійшов.

«Ви можете багато раз мене запитувати те саме, і я вам те саме відповідатиму. Ми зараз обговорюємо з українським урядом найефективнішу політику, і ви дізнаєтеся про те, що вони вирішили, коли вони це вирішать», – сказав в кулуарах ялтинського форуму Домінік Строс-Кан.

(Ялта-Прага)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG