Доступність посилання

ТОП новини

У Ялті відкривається 5 зустріч Ялтинської Європейської Стратегії


YES 2008
YES 2008

У ялтинському п’ятизірковому готелі «Ореанда» сьогодні урочисто відкриється 5 зустріч YES – Ялтинської Європейської Стратегії.

Ця громадська організація, заснована українським бізнесменом і меценатом Віктором Пінчуком, має на меті сприяння європейській інтеграції України. Кожного разу до Ялти запрошуються впливові світові політики та представники бізнесової еліти. Цього разу серед інших очікують і екс-премє’р-міністра Великобританії Тоні Блера. Загалом у 5 Ялтинській зустрічі YES візьмуть участь понад 160 політиків, громадських діячів, бізнесменів і дипломатів з понад 20 країн світу.

Планувалося, що чергова Ялтинська зустріч YES розпочнеться виступом чинного президента Польщі Леха Качинського. Проте, як повідомила Радіо Свобода заступник керівника Закордонного бюро Президентської адміністрації Уршула Дорошевська, польському лідерові довелося скасувати цю поїздку, оскільки він проводить важкі переговори щодо розміщення в Польщі американської системи ПРО. Зате точно відомо, що буде попередник Л.Качинського, президент Польщі у 1995-2005 роках і член правління YES Олександр Кваснєвський, який традиційно не пропускає жодної такої зустрічі в Ялті.


Виконавчий директор Ялтинської Європейської Стратегії Інна Підлуська каже, що очікується прибуття іншого чинного президента держави – керівника Грузії Міхеїла Саакашвілі. Він збирається відвідати Крим 12 липня і виступити на пленарній сесії, присвяченій питанням побудови демократії і ринкової економіки в Чорноморському регіоні. Разом з ним у дискусії виступлять віце-президент Європейського парламенту, член Правління YES Марек Сівець, секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова і голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк.

Тоні Блер: «Бачення України та Європи»

Втім, «головним гостем» Ялтинської зустрічі, очевидно, усе ж буде екс-прем’єр-міністр Великобританії (1997-2007 рр.) Тоні Блер. Його ключовий виступ «Бачення України та Європи» запланований на останньому пленарному засіданні саміту.

Очікується прибуття виконавчого директора Міжнародного валютного фонду Домініка Строс-Кана, депутата парламенту Великобританії Стівена Байерса, колишнього голови Національного банку Польщі Лєшека Бальцеровича, депутата Парламенту Португалії, віце-президента Європейської Народної партії Маріо Давіда, екс-прем’єр-міністра Словаччини Мікулаша Дзуринди, заступника голови Державної Думи Російської Федерації Олександра Бабакова, нинішнього посла Росії в Україні, екс-прем’єр-міністра Російської Федерації Віктора Черномирдіна, колишнього посла США в Україні, а нині віце-президента Брукінз-Інституту Карлоса Паскуаля та інших.

Крім того, у дискусіях візьмуть участь провідні стратеги найбільших політичних партій США – республіканець Карл Руов, екс-заступник глави Адміністрації Президента Джорджа Буша-молодшого, головний стратег президентських виборчих кампаній обох Бушів, а також демократ Боб Шрам, політичний консультант виборчих кампаній Альберта Ґора і Джона Керрі. Загалом у 5 Ялтинській зустрічі YES візьмуть участь понад 160 політиків, громадських діячів, бізнесменів і дипломатів з понад 20 країн світу.

На зустрічі обговорюватимуться питання з відчутним економічним контекстом

Враховуючи нові виклики, які постають перед світом та Україною, на зустрічі обговорюватимуться питання з відчутним економічним контекстом. Вже зараз найбільший інтерес експертів до сесії «Росія, Україна і Європейський Союз: питання газу». А ось інші теми, які розглядатимуться: «Новий світовий економічний устрій і його вплив на Україну. Які економічні виклики постають сьогодні перед світом? Якими можуть бути наслідки кризи фінансових ринків, зростання впливу країн БРІК та глобальної кризи продуктів харчування для Європи та України?», «Майбутнє Європейського Союзу. Як вплине на ЄС ірландське «Ні» на референдумі щодо Лісабонського договору? Яким буде проект ЄС у наступні 20 років? Якими мають бути його внутрішні і зовнішні стратегічні орієнтири? Якими будуть його майбутні кордони? Якою має бути його зовнішня і безпекова політика? Як це вплине на Україну?», «Глобальна криза продуктів харчування: можливості для України?», «Євро 2012» та інвестиції в інфраструктуру України», «Майбутня зона вільної торгівлі між Європейським Союзом та Україною. Якою мірою поглиблена зона вільної торгівлі сприятиме інтеграції України у ЄС? Якими є очікування в Україні та ЄС? Як рухатися далі?» – І це лише теми для четверга та п’ятниці, а саміт YES триватиме до неділі.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG