Доступність посилання

ТОП новини

Euro-2012 на саміті YES-2008: Який футбол потрібен?


Учасники круглого столу «Євро 2012» та інвестиції в інфраструктуру», на саміті YES-2008, Ялта 12 липня 2008 р.
Учасники круглого столу «Євро 2012» та інвестиції в інфраструктуру», на саміті YES-2008, Ялта 12 липня 2008 р.

Довкола Лівадійського палацу, що на Південному узбережжі Криму, чимало гарних галявин. Проте у футбол на них не зіграєш – рельєф не той, та й використовуються вони, здебільше, для клумб. Чи ж зіграють у футбол під час Євро-2012 на галявинах українських стадіонів?

Це питання хоч і не звучало прямо під час круглого столу «Євро 2012» та інвестиції в інфраструктуру», що пройшов у перший пленарний день 5 щорічної зустрічі громадської мережі «Ялтинська Європейська Стратегія» в Лівадії, але його дух був присутній. І відсутність заявленого на «круглому столі» голови Національного агентства «Євро 2012» Євгена Червоненка, тільки посилювало це відчуття.

Формально мова мала б іти про можливості, які відкриває проведення у 2012 році в Україні Чемпіонату Європи з футболу для внутрішніх і закордонних інвестицій в інфраструктуру регіонів, де пройдуть матчі Євро-2012. Але зусиллями мера Львова Андрія Садового щоразу русло дискусії впиралося у скаргу – держава не дає грошей, а якщо дає, то – мало.

Колишній президент Фонду Ротшільда, член Правління YES Жан-П’єр Сальтьєль свій виступ присвятив саме приватним інвестиціям, які в усьому світі показують більшу ефективність, аніж державні, котрі, до того ж, обмежені. За його словами, Євро-2012 – це не тільки футбол, а, завдяки приходу приватного капіталу в інфраструктуру міст, суттєве її покращення, що одразу покращиться на добробуті їхнього населення.

Віце-президент Європейського інвестиційного банку Єва Шрайбер назвала Євро-2012 «слушною нагодою» і залучити значні інвестиції, і, якщо це вдасться, заробити Україні гарний імідж. Її рецепт – потрібен список вкладень, без яких не обійтися, і чітка організація усіх робіт. Останнє можливе за умов розробки та реалізації проектів державно-приватного партнерства. Втім, пані Шрайбер визнала, такого досвіду Україна немає.

Член Правління YES, виконавчий директор Європейського інвестиційного банку Теренс Браун додав: і законодавчої бази для цього – теж (немає). За його словами, для того, щоб Україна встигла добре підготуватися до Євро-2012, слід широко застосовувати концесію. А концесійна діяльність вимагає хороших законів і хорошого судового устрою. А яка в Україні судова система – всім відомо. Тож, Теренс Браун бачить вихід у приватизації інфраструктури міст.
Міський голова Львова Андрій Садовий


Міський голова Львова Андрій Садовий, який показав під час дискусії одночасно і свою відкритість, і здатність відстоювати свою точку зору, заперечив: у приватизації – багато ризиків. Мовлям, продами водоканал, а потім львів’яни платитимуть за воду у тридорога. Вихід, вважає львівський мер, не у приватизації, а у кредитах.


Кредити врятують Євро-2012?

Андрій Садовий розповів, що львівська влада має намір вирішувати більшість питань, що постають у зв’язку з підготовкою до Євро-2012, беручи кредити, в тому числі – в європейських банках. А віддаватиме тими коштами, що пізніше надасть уряд за відповідною державною програмою. Відповідаючи на запитання учасників дискусії, мер змалював досить привабливу картину підготовки Львова до чемпіонату.

За словами Андрія Садового, найкраща ситуація – у готельній справі. Кількість і туристів, і готелів у Львові щороку зростає. І зараз уже склалася ситуація, що потенційних інвесторів у готельний бізнес значно більше, аніж ділянок у центрі міста, що може запропонувати місцева влада.

Безпроблемною виглядає і ситуація із стадіонами. Львів має дві команди української Прем’єр-ліги і саме на їхні кошти, за словами мера, буде відреставровано існуючий стадіон і збудовано новий. Зараз австрійська компанія закінчила проектування нового стадіону, але постала проблема адаптації європейських будівельних норм до українських, що є лише питанням часу.

Складніше питання – львівський аеропорт. Він перебуває у власності держави, а Мінтрансу не поспішає з реконструкцією. За словами Андрія Садового, місто готове підключитися, очевидно, за умови передачі аеропорту у комунальну власність.

Львівський мер розповів, що місто взяло кредит у 30 мільйонів євро для модернізації мережі громадського електричного транспорту – трамваїв і тролейбусів. Розпочалася реконструкція медичних установ і проектуються нові транспортні розв’язки. На стадії розробки концепції – ідея будівництва євро-колії з Перемишля до Львова. Зараз цим займається голландська фірма, а за попередніми оцінками, реалізація цієї ідей обійдеться у 400 мільйонів євро. Влада подумує про концесію та інвесторів, але усі відповіді на ці питання має дати 8 Економічний форум, що відбудеться у Львові в жовтні.

Вперед, Україно, до Європи!
Ми були розгублені. Але за цей рік ми все пропустили через свою голову і тепер знаємо, як і що робити


Загалом Андрій Садовий випромінював оптимізм, нарікаючи лише на несправедливу систему оподаткування. Мовляв, 75% навантаження для підготовки Євро-2012 лягає на регіони, а 80% податків забирає собі уряд. Він запропонував залишати містам, де пройдуть матчі чемпіонату, 50% податку на прибуток.

Нинішні побоювання, що Україна не справиться, він як міг розвіював, списуючи затримки на «слов’янську ментальність», мовляв, довго запрягаємо: «Отримавши право на проведення Євро-2012, ми були розгублені. Але за цей рік ми все пропустили через свою голову і тепер знаємо, як і що робити».

Андрій Садовий навіть переконаний, що нинішня політична нестабільнність в державі не вплине на перебіг підготовки до Євро-2012. Але закликав центральну владу застосувати олімпійський принцип: на цей період припинити усі політичні війни. А завершив свій виступ емоційно, скинувши вгору кулак: «Вперед, Україно!»
На що колишній президент Фонду Ротшільда Жан-П’єр Сальтьєль втішив: «У нас багато впливових друзів по всьому світу і довгі руки. Ми допоможемо!». А виконавчий директор Європейського інвестиційного банку Теренс Браун нагадав: «Ці ігри (Євро-2012) пройдуть в контексті загального розвитку інтеграції України до Європи». А YES, членом Правління якого є обидва фінансисти, якраз і має на меті сприяння такій інтеграції.

(Ялта-Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG