Доступність посилання

ТОП новини

Середземноморський Союз: «за» і «проти»


Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі у перерві між засіданнями саміту, Париж, 13 липня 2008 р.
Канцлер Німеччини Анґела Меркель та президент Франції Ніколя Саркозі у перерві між засіданнями саміту, Париж, 13 липня 2008 р.

Президент Франції Ніколя Саркозі почав втілювати в життя свою ідею створення Середземноморського Союзу. 43 країни півночі та півдня, що мають стати складовими цього об’єднання, зібралися вчора у Парижі. І хоча цей саміт став справжнім тріумфом французької дипломатії, все ж Ніколя Саркозі мусив піти на поступки деяким вимогам європейських лідерів. Тим часом організація «Міжнародна амністія» занепокоєна проектом Середземноморського Союзу. За словами правозахисників, паризькі ідеологи передбачили все, окрім головного – прав людини.

Побудувати на берегах Середземного моря зону процвітання та миру – так пишномовно описують французькі лідери ідею створення цього економіко-політичного формування. І перші кроки головування офіційного Парижа у Євросоюзі, як і планувалося, зроблені саме у цьому напрямку.

Власне, насназі та динамізму президента Саркозі треба віддати належне: йому вдалося зібрати за одним столом лідерів країн, що вже довгі роки не можуть знайти спільної мови. А Сирія й Ізраїль, що теж були присутні на паризькому саміті, формально перебувають у стані війни ще з 1948 року. І навіть у палестино-ізраїльських стосунках вчора були помітні обнадійливі примирливі «моменти».

Президент Саркозі протягом саміту надав більшої ваги французькій дипломатії. Він заявив: «Увесь світ дивиться на вас! Дивиться з боку Туреччини та Греції, Алжиру та Марокко, Палестини та Ізраїлю. Треба подолати наші непорозуміння. Треба подолати всі наші розколи, щоб створити інструмент миру на службі нашому спільному Середземному морю».

«Середземномор'я» і «Східне партнерство» можуть розколоти ЄС?

На думку європейських прибічників цього проекту, країни Близького Сходу та Північної Африки мають стратегічне значення для Європейського Союзу.

Тим часом у Європі є чимало скептиків щодо об'єднання країн Середземномор'я. Вони наголошують на тому, що основна мета алжирських, єгипетських, марокканських та інших учасників паризького саміту заключалася в отриманні виходу на європейські ринки, послабленні візових обмежень та відкритті доступу до ринку праці Євросоюзу для своїх громадян.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель разом із лідерами деяких інших країн ЄС раніше не погоджувалися із пропозиціями офіційного Парижа. На їхню думку, залучення частини країн об'єднаної Європи до участі в Середземноморському Союзі, а іншої – до діяльності в альянсі під назвою «Східне партнерство», може призвести до повного розколу Євросоюзу. Саме тому на саміті були присутні всі країни європейської спільноти, включно з тими, що не мають жодного виходу до Середземного моря.

До того ж, Єврокомісія не погодилася із пропозицією Ніколя Саркозі щодо постійного базування інституцій Середземноморського Союзу у французькій столиці. Всупереч запропонованих Саркозі термінів головування протягом 2-х років, правити цим об'єднанням будуть почергово по одному представнику від ЄС та від країни-учасниці. Триватиме президентство тільки шість місяців.

«Враховане все, крім... прав людини»

Організація «Міжнародна амністія» теж висловила стурбованість суто комерційним спрямуванням проекту Середземноморського Союзу.

Один із лідерів брюссельського представництва цієї організації Дейвід Ніколс сказав Радіо Свобода: «Занепокоєння наше в тому, що в усіх дискусіях навколо Середземноморського Союзу жодного разу не згадувалося про турботу щодо прав людини. А такі дискусії повинні бути у центрі уваги будь-якої співпраці Євросоюзу з третіми країнами. У проекті Середземноморського Союзу немає жодного положення, що стосувалося б прав людини.Донині у всіх двосторонніх чи багатосторонніх ініціативах Європейського Союзу права людини були їх невід'ємною частиною».

Підсумовуючи результати паризького саміту, учасники вирішили один раз на два роки скликати збори країн-учасниць Середземноморського Союзу.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG