Доступність посилання

ТОП новини

Загибель угорських військових в Афганістані не змінила думку угорців


Угорщина – За даними соціологічних опитувань, громадяни Угорщини загалом позитивно ставляться до участі угорських військових у миротворчих місіях ООН і НАТО. Суттєво не вплинула на нього й та обставина, що упродовж останнього місяця в Афганістані загинуло двоє угорських вояків.

Найближчим часом до Кабула вилетять члени спеціальної комісії міноборони Угорщини, щоб з’ясувати усі обставини смерті двох саперів – 29-річного Дюли Ковача та 32-літнього Крістіана Немеша. Вони загинули від вибуху саморобних пристроїв із інтервалом у кілька тижнів і в різних місцях бойових операцій.

Заступник командира загону угорських миротворців Тамаш Шандор, звітуючи про цю подію перед вищим керівництвом Угорщини за допомогою телемосту Кабул-Будапешт, повідомив, що наразі особовий склад саперного підрозділу не покидає меж свого гарнізону і не працює з вибуховими речовинами.

За словами Тамаша Шандора, трагедія сталася в провінційному місті Кундуз на півночі Афганістану. До угорських військових звернулися місцеві правоохоронці з проханням знешкодити міну з дистанційним управлінням. Колеги з німецького саперного батальйону підстрахували угорців, створивши потужні радіоперешкоди в діапазоні прийому сигналів цим вибуховим пристроєм. Але як тільки сапери вийшли з автомобіля, стався вибух, від якого загинув контрактник Крістіан Немеш.

Більше знають про Афганістан, ніж про Косово і Боснію...


Упродовж останніх двох десятиліть угорські миротворці виконують в різних конфліктних зонах світу в основному допоміжні функції, зокрема, відбудовують мости, прокладають дороги, лінії електропередач і зв’язку, знешкоджують мінні поля тощо. Цим експерти й пояснюють той факт, що фатальних випадків серед голубих шоломів із Угорщини було досить мало. З іншого боку, додають вони, служба закордоном після вступу Угорщини до НАТО підвищила соціальний і матеріальний статус контрактників, а часті місії угорців у складі військ союзників в Іраку, миротворчих операціях на Балканах, на Кіпрі та інших місцях воєнних конфліктів в очах населення додають політичного авторитету і самій країні.

Так, згідно з опитуваннями соціологічного інституту Sonda Ipsos, 69 % респондентів за таку участь угорських військових. Водночас 64 відсотки опитаних підтримують членство Угорщини в НАТО, оскільки переконані, що це зміцнює безпеку їхньої держави. Набагато більше угорців, за висновками дослідників, цікавляться нині діяльністю угорських миротворців в Афганістані. Це підтвердили 75 відсотків опитаних, водночас про місії своїх співвітчизників у Косові знали 55 %, а в Боснії – тільки 47 %.

Коментуючи ці цифри, міністр оборони Угорщини Імре Секереш зазначив, що його відомство справді стало відігравати помітнішу роль у зовнішній політиці держави, а служба угорських миротворців в Афганістані, на думку міністра, є складовою ланкою тих спільних зусиль військових союзників Угорщини по НАТО, які зміцнюють не лише регіональну, а й глобальну безпеку народів. Імре Секереш вважає, що угорське суспільство є відкритим щодо сприйняття сучасної розбудови планетарної безпеки за допомогою ефективних миротворчих місій ООН і НАТО.

Це не заважає, однак, угорським військовим бути обачними на службі і не ризикувати життям за будь-яку ціну, наголошує Імре Секереш.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG