Доступність посилання

ТОП новини

МВФ: світову економіку очікують важкі часи. Чи врахує Київ поради?


Офіційний логотип Міжнародного Валютного Фонду
Офіційний логотип Міжнародного Валютного Фонду

Міжнародний Валютний Фонд попереджає про те, що світову економіку очікують важкі часи. Найбільше занепокоєння в економістів викликають високі темпи інфляції. Ця проблема також актуальна для України, де найвищі темпи росту цін у регіоні.

Зростання цін підштовхує не лише вища вартість харчів та енергії, але й також невдала політика деяких урядів. Такі висновки оприлюднив у Вашингтоні керівник дослідницького відділу МВФ Саймон Джонсон.

«Інфляція у світі зростає. Це серйозний, негативний чинник відтоді, як ми оцінювали розвиток світової економіки в квітні. Інфляція частково пояснюється вищими цінами на нафту та деякі інші товари. Але проблема також у надто поступливій монетарній політиці в деяких частинах світу, особливо на нових ринках», – зазначив Саймон Джонсон.

Україні радять не лише ослабити прив’язку гривні до долара

Щоб приборкати інфляцію, МВФ закликає центральних банкірів, якщо це можливо, піднімати кредитні ставки, щоб заохочувати людей заощаджувати гроші. Стосовно України, МВФ радить владі ослабити прив’язку гривні до долара. Позитивом було розширення валютного коридору. Оздоровити ситуацію також може стабілізація в політиці. Нинішні темпи інфляції, що сягають близько 30 відсотків, підривають конкурентоспроможність України на довгі роки. Це стосується і решти держав, які не можуть приборкати ціни.

МВФ прогнозує, що світова економіка цього року зросте до 4,1%, порівняно з 5% минулого року. Разом з тим оглядачі зберігають обережний оптимізм. Становище може поліпшитися у другій половині наступного року, передбачає МВФ, але відразу ж попереджає: прогноз зміниться, якщо не дати ради нинішній банківській кризі у світі, передовсім за океаном.

Сполученим Штатам може загрожувати «закордонна» фінансова криза

Серед незалежних економістів скептиків більше. Головний економіст фінансової компанії «Меріл Лінч» попереджає, що протягом наступних місяців Сполученим Штатам може загрожувати «закордонна» фінансова криза. Як доказ він наводить той факт, що інвестори з Азії і Близького Сходу зменшують свої внески в американську економіку.

Водночас газета західних ділових кіл «Файненшал Таймс» повідомляє, що Китай зараз активно проводить переговори з приватними фірмами у Європі з метою зменшити свої резерви в доларах, що може негативно позначитися на американській валюті. Це невтішні повідомлення для американських банкірів, які ламають голову над тим, як залатати діри у своїх фінансах.

(Прага-Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG