Доступність посилання

ТОП новини

Меркель сприймають у Києві як «найбільше гальмо» (європейська преса)


У європейській пресі дещо скептично оцінюють можливі наслідки візиту канцлера Німеччини Анґели Меркель до України. Оглядачі вважають, що Берлін дуже вже зав’язаний на економічний співпраці з Росією, а це шкодить чіткішій і більш послідовній позиції Німеччини щодо Києва. У газетах також пишуть про досить складний перебіг переговорів між ЄС і Росією щодо вступу останньої до Світової організації торгівлі.

Впливова німецька газета «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» інформує, що в Києві у понеділок зустрічають німецького канцлера, після саміту НАТО в Бухаресті, як «головну перешкоду на шляху на Захід». Газета також наголошує, що й в плані просування України в ЄС Берлін також «є каменем спотикання» для Києва. На відміну від Франції, яка, як зауважує «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», нібито розглядає майбутню нову «угоду про асоціацію» між ЄС та Україною як перший крок до членства в спільноті, Німеччина перебуває в «стані конфлікту» з більшістю прихильників Києва в Брюсселі і не погоджується з ясним визначенням перспективи членства України в євроспільноті. Згадане німецьке видання відзначає позицію Німеччини щодо України, яку висловив у Києві німецький посол Райнхард Шеферс і яка полягає у тому, що сьогодні для України більше шкоди в отриманні Плану дій щодо членства в НАТО, аніж користі. Серед гальмівних факторів наближення Києва до ПДЧ посол назвав і позицію Росії. «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» навіть наголошує, що десь внутрішньо для Берліна «російський аргумент» є чи не найбільш важливим щодо гальмування поступу України на Захід. Газета наводить тут думки західних дипломатів про «контрпродуктивність» позиції Німеччини щодо українських прозахідних намірів і звертає увагу на оцінки європейських успіхів Києва з боку чиновників ЄС. «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» завершує тим, що Німеччині доведеться рахуватися у найближчому майбутньому зі збільшенням підтримки України серед членів ЄС і НАТО і наводить приклад Франції, яка все більше підтримує Київ у його просуванні на Захід.

Інша німецька газета, «Франкфуртер Рундшау» інформує на початку тижня про складне просування переговорів Москви щодо вступу Росії до СОТ. Це видання зауважує, що росіяни є своєрідними рекордсменами по тривалості цих переговорів, але не абсолютними, бо на 6 років довше, з 1978 року, веде такі переговори Алжир. Німецький часопис також наголошує, що Росія має низку внутрішніх факторів, які відлякують переговорників щодо її вступу до СОТ. Це і високий рівень монополізації російської економіки, і жорстка позиція Кремля щодо допуску іноземних компаній на внутрішній ринок та інше. «Франкфуртер Рундшау» нагадує, що основні партнери по СОТ – Євросоюз і США – ще не погодилися остаточно на вступ Росії і що процес цей ще триватиме досить довго.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG