Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко зустрічається у Києві з керівником російського «Газпрому»


Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко веде переговори з головою правління російського газового монополіста Олексієм Міллером за зачиненими дверима.

За повідомленням прес-служба Кабінету Міністрів, переговори мали тривати близько трьох годин. У них бере участь також голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина.

Міллер заявив, що «Газпром» повністю задоволений спільною роботою з НАК «Нафтогаз України» і «треба говорити про принципи роботи на 2009 рік і про тривалішу перспективу».

Також він зазначив, що «Газпром» задоволений взаємодією з «Нафтогазом» з питань повернення боргів, ставок і транзиту газу.

У свою чергу Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко висловила задоволення «конструктивною спільною роботою» і наголосила, що у підземні сховища вже закачали 8 мільярдів кубометрів газу.

На цей момент російський газ поставляється до України за ціною 179,5 доларів за тисячу кубометрів.

Якщо з січня 2009 газ подорожчає до 400 доларів за тисячу кубометрів, як це анонсував голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, то імпорт 55 мільярдів кубометрів газу обійдеться Україні більш як у два рази дорожче, порівняно з нинішніми 9,9 мільярдами доларів.

«Газпром» стверджує, що змушений підвищувати ціну на газ, оскільки Туркменистан, Узбекистан і Казахстан мають намір продавати з січня газ російській монополії за європейськими цінами.

********
Як повідомили напередодні російські ЗМІ, Олексій Міллер вирушив до Києва за дорученням прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна, щоб провести переговори про умови постачання газу в Україну з 1 січня 2009 року.

Це сталося після того, як 18 липня Юлія Тимошенко зателефонувала голові російського уряду, щоб «обговорити питання торгово-економічного співробітництва двох країн».

Але досі офіційно про коло питань, яке обговорювали прем’єри двох держав, і про мету візиту керівника «Газпрому» нічого не повідомляли.

Учора президент Росії Дмитро Медведєв, за коротким повідомленням Кремля без жодних подробиць, обговорив із Олексієм Міллером «умови постачання газу до України 2009 року».

Експерти вважають, що Міллерові доручили розпочати зі владою України конкретні переговори щодо формули ціни, яка має бути записана у новий довгостроковий контракт «Газпрому» з «Нафтогазом України».

Наприкінці червня Міллер уже заявляв, що ціна газу для України з 2009 року може сягнути понад 400 доларів.

Але Тимошенко після візиту до Росії наступного дня після тієї заяви запевнила, що досягла домовленості про поетапне підвищення ціни газу, який постачає Росія, впродовж кількох років.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG