Доступність посилання

ТОП новини

Сараєво святкує арешт Караджича


Тисячі мешканців Сараєва та інших міст Боснії вийшли на вулиці для святкування арешту колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджича.

Караджич, якого звинувачують у геноциді та інших воєнних злочинах, 13 років переховувався від правосуддя. За даними сербської влади, останнім часом він працював у клініці під фальшивими документами. За освітою Караджич – лікар-психіатр.

У Сербії суддя постановив передати колишнього лідера боснійських сербів Міжнародному трибуналові в Гаазі, який звинувачує Караджича в загибелі 12 тисяч мирних мешканців Сараєва під час війни середини 1990-х років, а також у знищенні майже 8 тисяч мусульман у Сребрениці в 1995 році.

На свободі ще залишається колишній командувач армією боснійських сербів Ратко Младич – номер два в «гаазькому» списку воєнних злочинців.

Колишній спеціальний представник Євросоюзу на Балканах, екс-міністр закордонних справ Великої Британії лорд Девід Оуен в інтерв’ю Радіо Свобода заявив: «Думаю, Сербія ухвалила рішення долучитися до Європейського Союзу, вона готова працювати зі світовою спільнотою. А ціна, яку Белград має заплатити – це видача міжнародній спільноті Караджича. Я сподіваюсь також, що сербська влада розуміє, що до цієї ціни входить і арешт генерала Младича. І це буде набагато складніше зробити, тому що він перебуває під захистом сербських військових. Але ми тепер можемо сподіватися, що Сербія буде відігравати провідну політичну й економічну роль на Балканах. І це полегшить досягнення врегулювання й миру».
XS
SM
MD
LG