Доступність посилання

ТОП новини

Літо. Туристичні проблеми


Київ – Зі вступом західних сусідів України до шенґенської зони туристичним фірмам напередодні літнього відпускного сезону додалося клопотів. За даними Національної туристичної організації, чимало українців, які традиційно відпочивали у Польщі, Чехії чи Угорщині, вирішили не гаяти часу і не псувати нерви для збору документів на шенґенські візи. Натомість вони кинулися у мандри Україною. І це несподівано додало проблем, оскільки туристична інфраструктура країни не готова до збільшення кількості клієнтів.

Чорні скелі Бескидів, ніжний плюскіт чорноморської хвилі, зелені полонини Карпат і пасторальні пейзажі центральної України – такі місцини приманюють мандрівників. Але варто їм відірвати погляд від краєвиду, як перед їхніми очима постануть розбиті дороги, сміття серед поля, старі готелі тощо.

«Невибагливий», залишений від радянської влади туристичний сервіс – гальмо для розвитку внутрішнього туризму, каже директор тернопільської турфірми «Оксамит» Лідія Королюк.

«У Тернополі є пара готелів, по трасах це готелі маломісні, на 10–12–15 туристів. А таких, щоб групу в 30–40 осіб прийняти, практично дуже мало. Турист не тільки хоче екскурсій, він хоче якихось розваг увечері. Він уже трошки поїздив світом, він бачить, як це робиться у світі», – каже керівник турфірми.

Іще одна проблема – це відсутність реклами туристичних місць України. Власниця туристичного центру у Кам’янці-Подільському Світлана Фуркало скаржиться: «Невже не можна рекламувати, щоб їхали у Карпати, у Хмельницьку область? Заїхати у таке прекрасне місто, як Кам’янець-Подільський, чи в Хотинську фортецю?»

А речник Національної туристичної організації Володимир Царук згадує й про інші проблеми внутрішнього туризму. «Проблемою залишається транспорт, нестача квитків на потяги, щоб люди могли доїхати. Подорож автомобілем не завжди є прийнятною, тому що дороги, на жаль, такі, що не завжди можна скористатись автобусом або власним авто», – каже він.

Але, як вважає представник Національної туристичної організації, раніше чи пізніше туристична інфраструктура України розвиватиметься належним чином. Адже пізнання власної землі – одна зі складових національної ідеї, без якої не здатна вижити жодна держава.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG