Доступність посилання

ТОП новини

Реформування ЖКГ: нові пропозиції від українського уряду


Київ – Переведення житлово-комунального господарства на ринкові засади – єдина можливість вилікувати кризу в цій галузі. Уряд розробив відповідну програму і готовий презентувати її восени Верховній Раді, котра, своєю чергою, повинна для здійснення програми ухвалити низку законопроектів. А тим часом пересічні українці щодня стикаються з проблемами якраз житлово-комунальної сфери.

Я мешкаю у центрі Києва, наш квартал, чотирикутник із житлових будинків та офісів, має спільний двір із виходами на три вулиці і Михайлівську площу.

Двором їздять машини: іноді по прокладених доріжках, а іноді просто по траві і клумбах. Сміття вивозиться рідко, і це при тому, що дворові смітники заповнюються, серед іншого, харчовими залишками з ресторанів, розташованих у нашому кварталі.

Ще до нашого двору і у під’їзди полюбляють забігати «справити малу потребу» художники і перекупники з сусіднього Андріївського узвозу, іноді у під’їздах курить зілля місцева «просунута» молодь.

А ще наш ліфт часто ламається, і ми з сусідами по черзі кілька днів видзвонюємо ЖЕК та аварійку; а ще трапляються несподівані відімкнення гарячої (буває – і холодної) води…

Подібні історії типові для будь-якого міста в Україні. І всі вони мають спільну назву: криза житлово-комунального комплексу, успадкованого від радянської доби і відтоді не особливо модернізованого.

Усе вирішить ринок

Як реформувати ЖКГ, знає уряд, про що і розповів журналістам міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко. За його словами, це перехід галузі на ринкові економічні стосунки та механізми відносин між усіма суб’єктами – постачальниками газу, електроенергії з одного боку і населенням із іншого.

«Іншого механізму реального виведення галузі з кризи не існує у світі!» – наголосив міністр.

Кучеренко вважає, що місцева влада повинна перевіряти інвесторів, які беруть в оренду чи концесію об’єкти водо- і теплопостачання, водовідведення та інші складові ЖКГ.

Де моє, а де наше

Але тут і трапляються конфлікти між центральною і місцевими владами, каже Кучеренко.

«Коли вигідно, то території кажуть: це наше майно, ми самі ухвалюємо рішення, не треба нам допомоги! А коли десь там з’являється аварія чи техногенна катастрофа, то тоді усі ми з вами за рахунок держбюджету рятуємо цю територію Дуже яскравий приклад – це Алчевськ», – нагадав міністр.

Представники місцевих органів самоврядування, зі свого боку, готові підтримати добрі починання уряду, адже чимало напрацювань до програми реформування ЖКГ зроблено за участю Асоціації міст України.

Її представники звернулись до Верховної Ради з проханням якнайшвидше ухвалити запропоновані урядом зміни до держбюджету та програму реформування житлово-комунального комплексу.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG