Доступність посилання

ТОП новини

Судан попереджає миротворців у Дарфурі


Якщо президента Судану Омара аль-Башира звинуватять у воєнних злочинах, влада не зможе гарантувати безпеку миротворців ООН і Африканського Союзу, заявили в Хартумі в п’ятницю.

Нещодавно головний прокурор Міжнародного кримінального суду заявив, що домагається ордера на арешт Омара аль-Башира. Він звинуватив президента Судану в організації геноциду в регіоні Дарфур на заході цієї країни.

Тим часом представники ООН заявили в п’ятницю, що бойові літаки суданської армії цього тижня здійснювали нальоти на Дарфур усупереч гучно оголошеним обіцянкам президента.

За оцінками, унаслідок конфлікту в Дарфурі та голоду та хвороб, які супроводжують його, загинуло близько 300 чи й 400 тисяч осіб, близько 2 з половиною мільйонів стали втікачами.

У Дарфурі від 2003 року триває збройний конфлікт між ополченням «джанджавід» народу кочових арабів і кількома повстанськими угрупованнями, що виступають на захист інших етнічних груп.

Від конфлікту найбільше потерпає мирне землеробське населення, що не належить до кочових арабів.

Влада Судану заявляє, що не підтримує «джанджавідів». Але, за повідомленнями, уряд країни надає цим ополченцям грошову й іншу підтримку й іноді бере з ними спільну участь у бойових операціях.
XS
SM
MD
LG