Доступність посилання

ТОП новини

Врожай зернових від повені не постраждає


Леся Бакалець

Київ – Стихійне лихо на врожаю зернових не позначиться. У Міністерстві аграрної політики запевняють, незважаючи на великі опади, жнива цього року очікуються рекордними – понад 40 мільйонів тонн пшениці, ячменю, жита. На кінець липня вже зібрали понад 23 мільйони тонн зернових, а 1,5 мільйони навіть встигли експортувати.


Хлібом цього року Україна і себе забезпечить, і іншим країнам продасть. Жнива, як і очікувалось, дають рекордні результати – з 11 областей вже зібрали понад 23 мільйони тонн зернових. В основному це пшениця та ячмінь, і тільки починають збирати жито.

Перший заступник міністра аграрної політики Сергій Мельник сподівається, що всього з українських полів вдасться отримати понад 40 мільйонів тонн зернових.

«Сьогодні жнива повним ходом ідуть в Україні, у низці областей ми вже практично зібрали 98-99%, особливо в південних областях. Ми сподіваємось, що при доброму розвитку подій протягом 10-12 днів ми зможемо максимально зібрати всі ранні зернові», – зазначив Сергій Мельник.

Негода вплине на якість зернових, але не на кількість

Врожай зернових не зіпсує і негода та паводки у західних областях України, хоча збитки з підтоплених полів та городів, за попередніми підрахунками, близько 400 мільйонів гривень. У Мінагрополітики переконують, істотно це на кількість зібраного зерна не вплине. Там пояснюють, найбільш зернові регіони – центральні, а їх опади практично не зачепили. Проте якість зерна від погодних умов постраждає.

За словами експерта Українського клубу аграрного бізнесу Володимира Лапи, продовольчої пшениці, яка використовується для випікання хліба, буде 35-40 відсотків. Це менше, ніж у минулому році, коли опадів було менше.

«Звичайно, що погодні умови впливають, і вони впливають на погіршення якості, але якщо вологе зерно буде стояти на полях тривалий час, тобто якщо погода не дасть можливості збирати зернові тиждень-півтора-два, то тоді виникає така ситуація, коли зерно проростає, і це проросле зерно вже тоді має обмежену сферу застосування», – зауважив Володимир Лапа.

Закінчити жнива погода не завадить

Погода не підведе і дасть закінчити жнива, переконують в Українському Гідрометцентрі. За словами начальника відділу агрометеорології Тетяни Адаменко, у центрі України опадів не очікується.

«Погодні умови для решти території України були цілком сприятливими, і степ, лісостеп майже закінчили жнива. Оці дні, що залишилися – липневі і початок серпня, очікуються помірно теплими, без опадів, тому все чудово, збирайте», – каже він.

Цього літа Україна може зібрати майже вдвічі більше зернових, ніж минулого року. Але фахівці зазначають – якщо українці збирають з гектару 22 центнери і це вважається гарним врожаєм, то у країнах Євросоюзу з гектару отримують 60-70 центнерів. І зважаючи на те, що вітчизняні чорноземи родючіші, український зерновий потенціал реалізований десь наполовину.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG