Доступність посилання

ТОП новини

Мешканцям затоплених теренів Буковини бракує чистої води


Відсутність питної води - головна проблема у більшості з затоплених селищ
Відсутність питної води - головна проблема у більшості з затоплених селищ

Чернівці – Повінь, яка пройшла Буковиною, забруднила не тільки водойми, але й господарські криниці. Вода в них придатна лише для технічних потреб. Мешканцям затоплених районів питну воду підвозять цистернами. На Буковині надзвичайний екологічний стан поки що не оголошено, кажуть в обласній санепідемстанції. Там же запевнили, що спеціальні речовини для дезінфекції води вже везуть із Дніпропетровська. Тим часом криниці очищує спеціальна служба. Люди стурбовані – спеціальні машини не завжди можуть відкачати воду.

Брудна вона стоятиме в криницях, поки не спаде рівень ґрунтових вод та рівень води у Пруті, бідкається чернівчанка Марина Гриженко. «Відкачували, дали нам машину, вчора – такий великий камаз. Бочку води відкачали, а вода тримається, вода із соляркою, із трісками, всі туалети, всі каналізації в людей піднялися», – каже вона.

Кринична вода абсолютно не придатна для використання, хоч вона вже виглядає прозорою і немає стільки намулу як у дні стихії. Марина Гриженко каже, що навіть для технічних потреб боїться її використовувати. «Ноги, руки, як бачите самі, в цих намулах – чешуться. Ноги так як би кропивою пожалив», – скаржиться жінка.

Ïї сусід, Тарас Гайдичук, свою криницю відкриває з однією метою – тільки, щоб продемонструвати журналістам, яка там вода.

«Вода мутна із запахом, непридатна для вживання. Ми боїмося даже митися – ноги, то всьо. Ми не хочемо – це опасно, такий запах. Ми не знаєм, що в ній?», – каже Тарас Гайдичук.

До 10-го серпня обіцяють здійснити дезінфекцію криниць


Обласні санепідеміологи обіцяють якомога швидше очистити людські криниці. І зробити все, щоб не допустити інфекційних захворювань.

Головний державний лікар обласної санепідемстанції Олександр Світличний зазначає: «Сьогодні можна вживати воду будь-якого плану — чи то централізовану, чи то децентралізовану — тільки після кип’ятіння, а служба уже створена і буде робити все, щоб до 10-го числа провести повну дезінфекцію криниць – як громадських, так і приватних для того, щоб не дати можливості через воду поширити інфекційні захворювання, які однозначно можуть статися після повені».

Поки що обласна санепідемстанція не зафіксувала жодного випадку захворювання через вживання забрудненої води.

Вода, яка подається централізовано до осель чернівчан, абсолютно безпечна, запевняє начальник ДКП «Чернівц-водоканал» Михайло Крайс.

«ЇЇ можна вживати практично бех обмежень, тобто нею можна вмиватися, навіть чистити зуби. Хотілося б порадити нашим мешканцям не вживати її в сирому вигляді, а все ж таки кип’ятити перед вживанням. У бактеріальному плані вода відповідає усім нормам. Вода, яка подається в місто, з показником мутності «нуль», відповідає всім нормам і стандартам. Трохи збільшили ми рівень хлорування».

Проте, за словами пана Михайла Крайса, цей додатковий хлор у воді також не перевищує допустимих норм.

********

Пік повені на Буковині припав на ніч із 25 на 26 липня. Дев'ять осіб загинули, ще одна людина пропала безвісти. Знищені десятки кілометрів доріг, сотня мостів, затоплені майже 20 тисяч гектарів сільгоспугідь і понад 9 тисяч житлових будинків. 162 оселі вода зруйнувала повністю. Лише попередні збитки вимірюються у півтора мільярда гривень. Деякі села Вижницького району та повністю весь Путильський відрізані від цивілізації. Мешканцям цих районів вертольотом доставляють харчі, воду та одяг.

(Чернівці – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG