Доступність посилання

ТОП новини

«Тепер Туреччині потрібні реформи і європейські цінності» – речник Єврокомісії


Прем’єр-міністр туреччини Реджеп Ердоганом під час виступу у штаб-квартирі Партії справедливості та розвитку. Анкара, 30 червня 2008 р.
Прем’єр-міністр туреччини Реджеп Ердоганом під час виступу у штаб-квартирі Партії справедливості та розвитку. Анкара, 30 червня 2008 р.

Брюссель – Учора Конституційний Суд Туреччини вирішив не забороняти владну Партію справедливості та розвитку, хоча її фінансування з державної казни все ж вирішили скоротити. Таким чином, було відхилено звинувачення на адресу цієї політичної сили в ісламізації країни та посяганнях на світський режим, задекларований в основних законах Туреччини. Судовий процес тривав майже півроку. Турецькі лідери оголосили вчорашній вердикт «перемогою демократії». А Євросоюз, членство в якому пообіцяв своїм громадянам нинішній прем’єр-міністр Eрдоган, обмежився «шкільною термінологією». Комісар з розширення ЄС Оллі Рен поставив турецькому Конституційному Судові «добру оцінку».

Згідно з твердженнями європейських аналітиків, турецька Партія справедливості та розвитку має корені в політичному ісламі. Місцева опозиція, що стоїть на сторожі світських засад, не раз застерігала, що правляча партія робить спроби встановити у країні закони шаріату.

Натомість партійні лідери, включно з прем’єр-міністром Реджепом Ердоганом, заявляють, що принципи ісламу не входять до плану дій Партії справедливості та розвитку.

«Партія справедливості та розвитку ніколи не виступала проти світських засад. І ми продовжимо підтримку фундаментальних республіканських цінностей», – заявив прем’єр-міністр Реджеп Тайїп Ердоган.

Він також зазначив, що завдяки рішенню Конституційного Суду Туреччина уникне невпевненості і висловив шкоду за втраченим часом. Адже перший розгляд скарги Генеральної прокуратури щодо нав’язування партією традицій шаріату відбувся ще у березні.

У 1998 році такі ж звинувачення були висловлені турецькій Партії добробуту, котра тоді теж була при владі. Десять років тому Конституційний Суд визнав звинувачення обґрунтованим і заборонив цю партію.

До «клубу християнських держав» Туреччину наразі не хочуть пускати

Після обрання на пост прем’єра, Реджеп Тайїп Ердоган пообіцяв своїм співвітчизникам місце серед членів Євросоюзу. Відтоді, з огляду на порушення у країні прав людини, розгляд питання членства Туреччини не раз відкладався.

Крім того, вступу Туреччини до ЄС чинять спротив Франція та Німеччина. Лідери цих країн, спираючись на широку підтримку своїх громадян, вбачають Євросоюз «клубом суто християнських держав».

Радіо Свобода звернулося за коментарем до речника Комісії Євросоюзу Амадеу Алтафажа і Тардіу.

– Чи вплинуть якимось чином останні події у Туреччині на її стосунки з Євросоюзом?

– Ми дали добру оцінку цьому довгоочікуваному рішенню Конституційного суду. Тепер нам хотілося б бачити збільшення кількості прибічників реформ, що необхідні Туреччині для її модернізації. І найголовніше, про що ми вже не раз говорили: ми б хотіли бачити, що турецькі політичні партії функціонують, опираючись на європейські стандарти. Це також важливий елемент у процесі поступу Туреччини в бік європейських цінностей.

– Чи може це рішення нарешті внести мир у протистоянні правлячої партії та опозиції?

– Ми стежимо за процесом наближення Туреччини до європейських цінностей, включно з їх законодавством. Саме це повинно відобразитися у діяльності політичних партій. Тепер центром дебатів мусить стати парламент. Саме там всі мають дійти згоди щодо необхідності просування реформ».

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG