Доступність посилання

ТОП новини

«Медведєв у питанні України одразу стає по-путінськи категоричним» – політичний аналітик


Брюссель – У вересні Кремль збирається представити своїм натовським партнерам новий пакт світової безпеки. Згідно з російськими військовими ідеологами, він мав би об’єднати Росію, Європу та Північну Америку. Президент Медведєв висловив ідею переосмислення світової системи безпеки під час свого нещодавнього візиту до Берліна. Він запропонував створити асоціацію, що простяглася б «від Ванкувера до Владивостока». Однак, загальновідомо, що у стосунках Москви з деякими країнами Західної Європи панує напруга. Що живить амбіції Москви, і яким чином Кремль має намір реалізувати цей масштабний дипломатичний проект? Із цим запитанням Радіо Свобода звернулося до аналітика Центру політичних досліджень Сандри Діас Фернандес.

Сандра Діас Фернандес
– Гадаю, нинішня ідея пакту як конкретної пропозиції не дуже серйозна. Але те, що приховується за пактом, дуже серйозне. Росія хоче змінити манеру вирішення міжнародних питань. Москва хоче важити більше, ніж сьогодні, у справах Косова, Грузії чи Молдови. Ба, навіть в іранському питанні. Інше, що дуже дратує росіян, це розміщення елементів американської системи ПРО у Європі. Саме це є великим фактором напруги між Москвою та західними країнами. Тому Кремль висуває зустрічну пропозицію, щоб спробувати пливти проти течії американського домінування.

– А які ще плани виношують лідери Росії, пропонуючи цю масштабну програму безпеки?

– Можна стверджувати напевно, що Росія хоче змінити міжнародні правила гри. Яку вони виберуть стратегію, сказати важко, бо заяви, на кшталт путінської у Мюнхені чи останньої заяви Медведєва, кожного разу є сюрпризом для їхніх партнерів. Проте найчастіше далі таких декларацій не йде, а політика Росії не дуже послідовна. Складається враження, що Москва намагається утримати вплив на своїх сусідів. Проте, всі ці рухи – через відчай, породжений втратою реального контролю. Свідченням цього є Грузія, що повністю повернута у бік Євросоюзу та НАТО. Негативна російська політика відносно Грузії та України – саме через це.

– А чи немає у цьому пакті про світову безпеку також намагання створити додаткові перепони вступу України до Альянсу?

– У цьому питанні позиція Росії дуже прозора. Навіть Медведєв, що у зовнішній політиці виявився дещо гнучкішим за свого попередника, у питанні України одразу стає по-путінськи категоричним. Росія висуває умови, включно з відвертим шантажем. НАТО для Росії було і залишається головним джерелом загрози національним інтересам безпеки. Відносно України агресивність Кремля наразі виражається претензіями стосовно Севастополя та Криму.

– Наскільки вірогідною є підтримка пропозиції Росії її західними партнерами?


– Жодного шансу. Адже ми не розуміємо, яким чином конкретизувати цю ідею, що є досить туманною. Медведєв хоче провести революцію в архітектурі європейської безпеки і очевидно, що це неможливо. Росія останнім часом не висуває конкретних пропозицій. Це, здебільшого, провокації та показ свого роздратування. Натомість ми не бачимо конкретних конструктивних пропозицій, як це реалізувати на практиці.

(Брюссель – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG