Доступність посилання

ТОП новини

Не пустити Україну в НАТО – ідея фікс нового глобального плану Кремля (європейська преса)


АнтиНАТОвський пікет про-російських сил у Одесі, 14 липня 2008 р.
АнтиНАТОвський пікет про-російських сил у Одесі, 14 липня 2008 р.

Прага – Європейські газети продовжують розмірковувати, що стоїть за російськими пропозиціям про нову систему глобальної безпеки і приходять до висновку, що Росія, насамперед, боїться втратити свій стратегічний простір. За цим, на думку багатьох оглядачів, панічний страх перед вступом до НАТО України й Грузії. Але що може запропонувати Росія Європі і світові дійсно нового у плані безпеки, окрім «газового шантажу», запитує чимало видань.

Німецька «Гандельсблатт» вважає, що поки в Берліні та Брюсселі не можуть розгадати хоча б у загальних деталях, що стоїть за новими пропозиціями Росії в галузі глобальної безпеки. Але, як зауважує ця газета, зрозуміло одне: «Росія хоче будь-що запобігти запланованому розширенню НАТО на Україну і Грузію». Тобто, робить висновок «Гандельсблатт», Кремль хотів би послабити існуючі механізми безпеки на кшталт НАТО і ОБСЄ, але «альтернативи його поки що розпливчасті». Це німецьке видання також зауважує, що «для США НАТО давно вже не таке важливе, як про це мовиться». І далі наголошує, що «радники обох кандидатів у президенти Сполучених Штатів вже давно замислилися над створенням нової структури, щось на зразок «Ліги демократій», в яку повинні увійти всі країни НАТО, але де немає місця Росії чи Китаю». Біда лише у тому, зауважує «Гандельсблатт», що в Європі «замість того, щоб спільно і безапеляційно замислитися над майбутнім європейської безпеки, більшість держав Євросоюзу усамітнилися в національних кімнатках».

Російська газета «Московскій космсомолєц» оприлюднила інтерв’ю добре відомого українцям депутата Держдуми Костянтина Затуліна, який тут, як буддист мантру, твердить: «У новому договорі між Україною і Росією має бути обов’язково пункт про позаблоковій статус обох країн». Тимчасово «нев’їзний» в Україну депутат також нагадує, що з 1 жовтня 2008 року треба «визначитися з продовженням Великого договору з Україною» і, на думку російського політика, «продовжити цей договір неможливо, бо Україна порушує його своїм прагненням до НАТО». У цьому ж інтерв’ю Затулін підказує, як захистити російський Чорноморський флот і Севастополь: треба «долю ЧФ і Севастополя пов’язувати з іншими питаннями, як, наприклад, ціна на газ». Депутат російської Думи наголошував у цьому інтерв’ю кілька разів, що необхідно будь-якою ціною закрити Україні дорогу до НАТО. Але застосувати якісь інші аргументи щодо «непокірної України», окрім залякування і «ціни на газ», у цьому інтерв’ю Затулін не зміг.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG