Доступність посилання

ТОП новини

Росія хоче використовувати у світі також «зернову зброю»? (європейська преса)


Прага – Впливові європейські газети звертають увагу на плани створення в Росії державної зерно-торговельної компанії, яка б контролювала близько половини національного експорту зерна. Це, на думку експертів, може стати новою, на додаток до «газової», «дипломатичною зброєю» Москви у світі. А деякі європейські газети називають нинішні повені в Україні чи не найбільш руйнівними в регіоні за останні 200 років.

Впливова «Файненшел Таймс» інформує про ще один відступ Москви від ринкових принципів ведення господарства, маючи на увазі плани Росії щодо створення державної зерноторговельної компанії, яка контролюватиме близько половини національного експорту зерна. Це, на думку газети, посилює занепокоєння у світі, пов’язане з тим, що «Москва хоче перетворити продовольство у «дипломатичну зброю», точно так, як «Газпром» маніпулює постачанням газу». «Файненшел Таймс» також наголошує, що «цей крок п’ятої за експортом зерна країни світу викликав гостру критику офіційних осіб США, як гігантський крок назад у сільськогосподарському секторі». Газета звертає увагу на пропозицію президента Дмитра Медведєва провести наступного року в Москві міжнародний зерновий саміт, на якому мали б обговорити питання «цінової політики». «Файненшел Таймс» наголошує, що чимало експертів у Москві називають цей план «шкідливим для розвитку всього ринку».

Інша лондонська газета, «Таймс», пише про трагічні наслідки паводків на заході України і називає їх найбільш масштабними за останні 200 років. Газета відзначає, що внаслідок стихійного лиха в України стали жертвами близько 30 осіб. «Таймс» також наводить факт оперативної реакції української влади на ці трагічні події і виділення урядом Юлії Тимошенко близько 6 мільярдів гривень на допомогу постраждалим районам. Лондонське видання також наголошує, що і Президент Віктор Ющенко і глава уряду Юлія Тимошенко відвідали потерпілі від повені райони на заході України.

Лондонський часопис «Економіст» відзначає дуже напружену зустріч між Вселенським патріархом Варфоломієм Першим і Московським патріархом Алексієм Другим, яка відбулася в Києві під час відзначення 1020-річчя хрещення Київської Русі. Часопис зазначає, що наразі двом Патріархам вдалося уникнути розриву з приводу можливого у майбутньому створення помісної Православної церкви в Україні, чого дуже бажає офіційний Київ. «Економіст» наголошує, що після цієї зустрічі «Патріарх Алексій Другий залишається законною православною владою» в Україні. Але, на думку видання, це сталося лише тому, що «становище турецького громадянина Патріарха Варфоломія змушує його проводити дуже тонку дипломатію».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG