Доступність посилання

ТОП новини

Керівник МНС побачив зруйновані оселі в Чорногузах на Буковині


Міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра
Міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра

Чернівці – «Ситуація стабілізується» – заспокоює міністр з питань надзвичайних ситуацій Володимир Шандра. Під час поїздки на Західну Україну 1 серпня він оцінив масштаби шкоди, яку завдала стихія. За словами керівника МНС, до робіт з ліквідації наслідків стихії у шести постраждалих від повені областях підключені всі спеціальні служби. Міністр побував і в Буковинському селі Чорногузи. Тут вже тиждень як через зсув руйнуються людські оселі. За цей час вщент зруйновані 22 будинки, а ще 100 – під загрозою руйнування. Загальна площа «активованих» ґрунтів наразі займає 65 гектарів.

Питання житла – ось що зараз найбільше цікавить потерпілих у селі Чорногузи. Обласна влада запевняє, що вже виділені земельні ділянки під будівництво загальною площею 12 гектарів. Держава зобов’язується забезпечити людей новим житлом. А хто захоче купити будинки, в іншому місці, отримає гроші на руки. На прохання людей похилого віку, їм придбають квартири.

Міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра намагався заспокоїти людей, наголошуючи, що ситуація стабілізується. Майже у всіх селах відновлено енерго- та газопостачання. Скоро почнуть відбудовувати мости та дороги. Велику біду, яку принесла людям стихія, держава постарається компенсувати – люди вже почали отримувати авансову допомогу, наголосив міністр.

За його словами, розбирати руїни та будувати нові будинки людям будуть за державні гроші. Володимир Шандра пообіцяв, що вже цими вихідними буде ухвалено порядок будівництва. З понеділка можна буде робити лише якісь термінові роботи, а для серйозного будівництва потрібен серйозний проект Наукового інституту, сказав міністр.

Постраждалі й досі в паніці, хоча у декого вже з’явилася надія

Люди не знають, на що очікувати. З першим сильним дощем зсувні процеси можуть відновитися.

«В той момент, коли почався зсув, саме в неділю, нам потрібна була техніка і солдати. Потрібні були світлі голови, які сказали би нам, де копати, чи де стрелити. А тепер – це вже друга сторона медалі. Тепер – хай кажуть конкретно, що нам потрібно робити. Нехай вони стабілізують те, що є, врятують решту», – бідкається селянин Роман Георгійчук.

А в його односельця Івана Козлана будинок зруйнований вщент. Сьогодні пан Козлан отримав матеріальну допомогу і тепер разом з іншими «друзями по нещастю» сподівається на повне відшкодування.

«Сьогодні зранку в нас була комісія в сільській раді, пообіцяли нове житло побудувати. П’ять тисяч грошей принесли допомоги», – каже він.

Щоб земля не сунулася, Буковині потрібно ще 500 мільйонів гривень

На місці зсуву працює 18 представників МНС, задіяні два ескалатори. Вони намагаються викачати і випустити воду з нижніх шарів ґрунту, щоб знову не активізувалися зсувні процеси.

Одне із головних питань, яке буковинська влада порушує у Кабінеті Міністрів, – це державна програма протизсувних заходів в Чернівецькій області. Як розповів заступник голови Чернівецької ОДА Віталій Усик, до виділених півтора мільярди гривень для ліквідації наслідків стихії на Буковині, потрібно ще 500 мільйонів, щоб запобігти зсувним процесам на небезпечних ділянках.

(Чернівці – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG