Доступність посилання

ТОП новини

Екологічні загрози на Прикарпатті: підтоплені цвинтарі, вбиральні і скотомогильники


Івано-Франківщина – Вода на Івано-Франківщині спадає, і це тішить, але водночас екологи і медики в очікуванні нової біди, пов’язаної з тим, що після себе залишає повінь. Серйозну небезпеку становить вода, в яку потрапили нечистоти, мертві тварини. Через затоплені водозабори бракує питної води. Підмиті скотомогильники і склади з отрутохімікатами. І через це все зростає загроза спалаху інфекційних захворювань.

На Прикарпатті затоплено 15 водозаборів, понад 6,5 тисяч криниць, у тому числі 200 громадських. Змило велику кількість надвірних туалетів, тваринницьких ферм, тож із водою пішли нечистоти. Це може викликати спалах інфекційних захворювань, зазначає заступник головного державного санітарного лікаря області Марія Бойко.

«У тій ситуації, що склалася, ми найбільше боїмося спалахів черевного тифу, дизентерії, сальмонельозу, вірусного гепатиту А», – каже вона.

Фахівців санітарно-епідеміологічної служби відкликали з відпусток. Вони проводять щоденні контрольні забори води приблизно у 100 точках, перевіряють насамперед якість води у водозаборах та громадських криницях.

Кажуть, що вся вода погана: замутнена, за хімічним складом не хороша, але більш-менш показники в межах норми, збудників хвороб наразі не виявлено. Та людям радять вживати лише кип’ячену воду, ще краще – пляшкову, не дозволяти дітям купатися, навіть не переходити через воду босоніж.

Через «велику воду» бракує води – чистої


Водозабори зараз працюють за рахунок резервних ємностей, перед відновленням їхньої роботи проведуть гіперхлорування. У районах розпочали дезинфекцію криниць. За даними Державної екологічної інспекції, в області були затоплені очисні споруди у семи районах, і найбільше – на «Івано-Франківськводотехпромі». Частково пошкоджені очисні споруди підприємств «Шкіряник» та «Світ шкіри».

Особливі побоювання у спеціалістів управління з охорони навколишнього середовища були пов'язані з Калушем, де і раніше були переповнені «хвостосховища» – на щастя, обійшлося.

Тільки в Галицькому районі було підтоплено 8 кладовищ. Представники МНС розповідали, як у Ясені на Рожнятівщині проводили захисні роботи на місцевому цвинтарі. Насип перебув пік повені, та вже коли вода йшла на спад, той край цвинтаря, де ховали самогубців, таки прорвало.

Серйозні проблеми можуть виникнути через затоплення скотомогильників, каже начальник управління державної ветеринарної медицини Роман Гурський.

«На Івано-Франківщині нараховується 175 стаціонарних неблагополучних пунктів по сибірці, з них підтоплено 30. Із 360 скотомогильників підтоплено 7, із яких на чотирьох були захоронені трупи тварин, котрі колись загинули від сибірської виразки», – зауважив Роман Гурський.

Загиблі тварини і домашня птиця теж були у воді. Поки що ветеринари називають не надто великі цифри – до десятка корів, коней, до сотні овець, до тисячі птиці, та постійно повторюють, що насправді їх значно більше. Про мишей і пацюків годі й говорити. Створені робочі групи, які проводитимуть подвірні обходи, здійснюватимуть дезинфекцію, стежитимуть за станом скотомогильників.

Отруєння можуть спричинити не лише вода і зіпсовані харчі

Чи можна підрахувати все, що вода понесла по полях, господарствах, що осіло в намулах, пішло по людських криницях? Та екологічні загрози пов’язані не лише з водою, наголошує керівник громадського медичного центру «Профілактика», кандидат медичних наук Світлана Косенко.

«Серйозна ситуація надзвичайно. Перший фактор – стресова ситуація, яка склалася в Івано-Франківську. Другий фактор – сама вода: дуже велика кількість загиблих тварин, вода підходить до цвинтарів, вода поєднує колодязі і вигрібні ями, може розвиватися велика кількість інфекційних захворювань у майбутньому. Крім цього, розмиті дороги – то перш за все солі важких металів, які залишаються на ґрунті, тому можуть бути отруєння. І четверте, це загострення хронічних захворювань у майбутньому, стрес, цілком можливо, може спричинити такі елементи», – зазначає Світлана Косенко.

Поки що спалаху інфекційних захворювань немає. Медики кажуть, що ретельно перевіряють кожен випадок навіть найменшого отруєння.

(Івано-Франківщина – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG