Доступність посилання

ТОП новини

Керівники Південної Азії домовилися про тероризм


Голови восьми держав регіону закінчили дводенний саміт у столиці Шрі-Ланки Коломбо.

У підсумковій декларації саміту Південноазійської асоціації регіональної співпраці (SAARC) вони висловили рішучість посилити законодавчий режим проти тероризму.

Цьому має сприяти зобов’язання країн-учасниць втілювати всі міжнародні конвенції про боротьбу з тероризмом, що їх підписали ці країни.

Сторони також домовилися і з низки інших питань, як-то економічної співпраці чи взаємної допомоги в боротьбі зі злочинністю.

Іще одна домовленість стосується продуктової безпеки регіону. Учасники саміту вирішили розробити оперативний і перспективний плани забезпечення продуктами харчування на випадки природних катастроф чи криз на світовому продуктовому ринку.

У кулуарах саміту зустрілися президент Афганістану Хамід Карзай і прем’єр-міністр Пакистану Юсаф Раза Ґіляні. За офіційним повідомленням, вони обговорили «спільні виклики», пов’язані з тероризмом і повстанчим рухом, і домовилися координувати зусилля, щоб припинити пересування терористів через кордон.

Відносини між цими двома державами останнім часом напружені через те, що афганські протиурядові повстанці з руху «Талібан» діють також і з території сусіднього з Афганістаном Пакистану. У відповідь афганські й коаліційні їм американські війська завдають ударів по повстанцях на пакистанській території.

Юсаф Раза Ґіляні також зустрівся в кулуарах саміту з колегою з Індії Манмоганом Сінґгом. Між цими країнами, Пакистаном і Індією, відносини напружені здавна.
XS
SM
MD
LG