Доступність посилання

ТОП новини

Віце-прем’єр пообіцяв «стежити» за місцевими «чиновниками-злодіями» і звільняти


Львів – Повені в Україні і ліквідація її наслідків не можуть впливати на підготовку України до Євро-2012, а тим паче на рішення УЄФА щодо проведення матчів чемпіонату в українських містах. У цьому переконані українські урядовці, які у Львові проводили виїзне засідання оргкомітету з підготовки і проведення фінальної частини матчів з чемпіонату з футболу у 2012 році. Очолював нараду віце-прем’єр Іван Васюник. Від сьогодні, пообіцяв пан Васюник, жодних протистоянь і конфліктів між місцевою владою і міністерствами щодо Євро не буде. А кожна доведена публікація в ЗМІ щодо фінансових зловживань довкола чемпіонату для чиновника означатиме звільнення.

За кілька хвилин до початку урядового засідання львівська міськрада на позачерговій сесії виділила 80 мільйонів гривень з бюджету розвитку міста на будівництво стадіону. Якщо б такого рішення не було, Львів втратив би шанс проводити фінальні матчі у 2012 році.

Із новиною, що вже наступного тижня у Львові починають будувати стадіон, прийшов, а точніше спізнився на урядове зібрання мер Андрій Садовий. Генпідрядником будівництва стадіону є австрійська фірма «Альпіна», а інвестором на цей рік – львівська громада. В останньої, до слова, ніхто дозволу із райців не питав.

Мерія створила робочу групу з числа чиновників мерії і депутатів, і вона тепер шукатиме ще інші джерела фінансування. Адже бюджетних коштів на будівництво стадіону не вистачить. До 15 серпня міськрада і фірма «Альпіна» підпишуть угоду про будівництво стадіону. Принаймні, на це сподівається віце-прем’єр-міністр України Іван Васюник. «Знята уся напруга щодо фінансування й гарантій на будівництво стадіону», – зазначив віце-прем’єр у Львові.

Якщо стадіон у Львові фінансує громада, то аеропорт – держава

Щодо появи європейського рівня летовища, то сьогодні Мінтрансзв’язку оголосив міжнародний тендер на проект терміналу. Злітно-посадкова смуга і термінал львівському аеропорту збудовані півстоліття тому. Лише для реконструкції смуги та її продовження потрібно 360 мільйонів гривень. Ці гроші виділять з Держбюджету, а роботи розпочнуться цього року, обіцяє заступник голови Державної авіаційної адміністрації України Анатолій Колісник.

Потужність терміналу львівського аеропорту планують збільшити до 1000 пасажирів на годину, і це за рахунок Держбюджету із залученням інвестора на умовах концесії.

Стихійне лихо не є ризиком для України втратити Євро-2012

Ніякого ризику втратити Євро у 2012 році через нещодавню стихію в західних областях немає, каже пан Васюник. Він не бачить підстав ризику. Адже поки що між двома блоками: підготовкою до Євро і штабом з ліквідації наслідків повені — немає суперечностей. Однак віце-прем’єр Іван Васюник дав слово, що уряд реагуватиме на кожну публікацію у ЗМІ щодо відмивання державних чи місцевих коштів, призначених на підготовку до Євро-2012, аж до звільнень посадовців.

А ще віце-прем’єр порадив усім чиновникам у столиці і в 6 містах, які мають шанс приймати матчі чемпіонату з футболу, закачати рукави і активно займатись питаннями підготовки до Євро. Адже від кожного нині залежить, яким буде рішення УЄФА у вересні щодо України. На думку місцевих оглядачів, дотепер у Львові з уст місцевих чиновників звучало більше обіцянок, аніж було реальної роботи з підготовки чемпіонату.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG