Доступність посилання

ТОП новини

«Абхазія і Південна Осетія стануть самостійними державами або приєднаються до Росії» – Гриценко


Про це голова парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолій Гриценко заявив в ефірі Радіо Свобода. «Я не бачу підстав, щоб протягом наступних 20 років відновився конституційний контроль Грузії над цими республіками», – додав політик.

«Те, що відбулось, це було завдяки непродуманому рішенню Михайла Саакашвілі. Заморожений конфлікт був переведений у гарячу фазу. Мета не була досягнута. Саакашвілі не вдалося відновити контроль над Південною Осетією. Фактично, Грузія втратила дві республіки», – зазначив Анатолій Гриценко.

Росія намагається відновити свій вплив на пострадянські держави, крім трьох Балтійських держав, які вже стали членами НАТО, вважає Гриценко. «Усі побачили, як може діяти Росія. Вона може порушити норми міжнародного права, вдатися до агресії і при цьому нікого не слухати», – зазначив він.

Міжнародні організації підтвердили свою неефективність, переконаний політик, внаслідок чого світ став менш безпечним, ніж раніше. «Якщо стороною конфлікту є постійний член Ради безпеки, то рішення ніколи не буде прийняте», – сказав Анатолій Гриценко.

На запитання, чи є ще шанси України залишатися нейтральною державою, Анатолій Гриценко відповів: «Україна не може бути нейтральною, бо на нашій території залишається Чорноморський флот Росії, і ця сила застосовується проти інших країн. Про нейтральність говорити не можна».

Енергетичні питання також диктують українсько-російські стосунки, зазначає Гриценко: «Якщо ми хочемо бути незалежними, а не повзати на колінах, ми маємо платити реальну ціну на газ».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG