Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: заява НАТО «упереджена» і «необ’єктивна»


Російський міністр закордонних справ Сергій Лавров скритикував заяву НАТО як «упереджену» і «необ’єктивну».

«Мені здається, що в НАТО намагаються зробити з агресора жертву. Намагаються відбілити злочинний режим, намагаються врятувати режим, що провалився, і беруть курс на переозброєння нинішніх лідерів Грузії», – заявив Лавров.

Підтримку НАТО Грузії на її шляху інтеграції до Альянсу він назвав «антиросійською» по суті.

Сергій Лавров також заявив, що Росія не має наміру анексувати грузинську територію, а вивід війська триватиме 3-4 дні.

********
НАТО: стосунки з Росією не можуть залишатися такими, як були досі

Міністри закордонних справ країн НАТО засудили поведінку Росії під час конфлікту в Грузії і закликали її до негайного виведення війська з Грузії. Міністри, які провели екстрене засідання в Брюсселі, заявили про намір переглянути стосунки з Росією.

Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер заявив, що Росія не дотримується умов угоди про припинення вогню, яка була підписана за сприяння Європейського Союзу.

«Ми не можемо продовжувати стосунки за нинішніх обставин так, ніби нічого не сталося. Наші майбутні стосунки залежатимуть від конкретних дій Росії щодо виконання плану мирного врегулювання, який складається із шести пунктів, і який підписав президент Медведєв. Цього поки що не відбувається», – зазначив Яап де Гооп Схеффер.

У заяві мовиться, що дії Росії були «непропорційними і несумісними з її роллю миротворця». На прес-конференції в Брюсселі державний секретар США Кондоліза Райс заявила, що від Росії очікують виконання її зобов’язань.

«Гострі висловлювання були і в декларації, і під час обговорення за столом. Вони стосувалися того, що Росія має виконати зобов’язання щодо припинення вогню, які взяв на себе її президент. Настав час для російського президента дотриматися свого слова і повернути військо з Грузії на позиції, на яких вони перебували 6-7 серпня», – сказала Кондоліза Райс.

Міністри країн НАТО висловили підтримку Грузії в конфлікті з Росією і пообіцяли, що НАТО надасть допомогу Грузії у відновленні об’єктів, що постраждали під час військових дій. Координувати цю допомогу буде нова спеціальна комісія НАТО-Грузія.

Подібний консультаційний механізм існує у стосунках НАТО і України вже 11 років.
XS
SM
MD
LG