Доступність посилання

ТОП новини

Спілка співвласників житла – важлива складова житлово-комунальної реформи


Світлана Єременко

Київ – Що треба зробити, щоб у ваших багатоповерхівках стало чисто, щоб працювали ліфти, система безпеки, регулярно збиралось сміття? Національно-демократичний інститут міжнародних відносин пропонує популяризувати в Україні ОСББ, або ж об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.


Науковці закликають уряд, бізнес та громадські організації об’єднатися і продемонструвати українцям переваги ОСББ. Адже на сьогодні в Україні лише 8% багатоповерхівок створили об’єднання співвласників.

Створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків є початковим етапом житлово-комунальної реформи: «Якщо ми хочемо покращити ситуацію у власному житлі, маємо розуміти: ми співвласники цієї будівлі, і від кожного з нас залежить, в яких умовах ми будемо жити».
Нині в Україні є мільярд квадратних метрів житла. Це 380 тисяч будинків, з яких тільки у восьми тисяч створені об’єднання співвласників


Об'єднання співвласників є першим кроком до усвідомлення того, що Я ВЛАСНИК. Ця форма управління та обслуговування будинків є найбільш перспективною, вважають експерти, і активно використовується на Заході.

В об’єднанні кожен мешканець відчуває відповідальність та залучається до вирішення спільних господарських проблем: ремонт ліфта, вивіз сміття, прибирання під’їзду, обладнання навколишньої території.

За даними Міністерства житлово-комунального господарства, нині в Україні є мільярд квадратних метрів житла. Це 380 тисяч будинків, з яких тільки у восьми тисяч створені об’єднання співвласників.

Чому ж ця справа в Україні гальмується?

«Корупція. Оскільки йдеться про Київ, особливо про його центральну частину, очевидно, оренда чи продаж допоміжних приміщень, прибудинкової території представниками ЖЕКів, комунальних управлінь, інших структур, чиновники зацікавлені в цьому, йдеться про мільйони. Завдяки ОСББ ці схеми будуть подолані», – пояснює Тетяна Бойко, експерт громадянської мережі «Опора».

У містах Нова Одеса та Баштанка, що на Миколаївщині, Ніжин та Бердичів, майже в більшості будинків створені й активно працюють об’єднання співвласників. Але більшість громадян навіть не чули про діяльність цих організацій. Особливо повільно справа просувається у великих містах.

Без єдиної політики держави, зміни законів та продуманої інформаційної політики об’єднання співвласників багатоквартирних будинків в Україні і далі будуть розвиватись повільно, прийшли до висновку учасники круглого стола на цю тему, організованого Національно-демократичним інститутом.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG