Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Міраж» повертається до Севастополя з Грузії


Малий ракетний корабель Чорноморського флоту Росії «Міраж»
Малий ракетний корабель Чорноморського флоту Росії «Міраж»

Малий ракетний корабель Чорноморського флоту Росії «Міраж» сьогодні о 8.40 ранку повернувся до Севастопольської бухти. Разом з іншими кораблями російського флоту він брав участь у блокуванні грузинського узбережжя.

Прихід корабля на узбережжі вітали майже сотня прихильників проросійських громадських організацій і політичних партій.
У той же час на Приморському бульварі близько десятка активістів молодіжної організації «Студентське братство» під час прибуття російського корабля провели акцію протесту проти участі кораблів Чорноморського флоту Росії у російсько-грузинській війні.
Для розведення учасників акції залучені посилені наряди місцевої міліції. Коли «Міраж» збирався пройти бонові ворота бухти, поруч на внутрішньому рейді біля бочки став ракетний катер ВМС України «Каховка». Це налякало росіян, і вони для прикриття свого судна вислали два рейдових буксири.
Втім, деякі експерти пов’язують це з тим, що раніше повідомлялося, що під час бою з грузинськими надводними і береговими силами «Міраж» зазнав пошкоджень. Головне командування ВМФ Росії тоді спростувало цю інформацію.
Однак сьогодні МРК «Міраж» також відшвартувався не на звичному для нього місці біля якірної стоянки кораблів ВМС України, а в глибині бухти, за кількома російськими суднами.
Заявку на повернення цього судна росіяни подали за 72 години, як цього вимагають нові правила, запроваджені указом Президента Ющенка.

Щодо повернення решти кораблів Чорноморського флоту, які брали участь в антигрузинській операції, то, за неофіційною інформацією, заявки росіяни подали на 24 серпня – День Незалежності України.

Планується, що тоді до Севастопольської бухти увійдуть флагман флоту ракетний крейсер «Москва», сторожовий корабель «Смєтлівий» і морські тральники «Турбініст» та «Віце-адмірал Жуков». Місцеві експерти з цього приводу кажуть, що цей день обрано росіянами невипадково – у місті свято, багато людей, туристів, і тут заходять російські кораблі, проросійські сили організовують публічну акцію – з прапорами та антиукраїнськими лозунгами.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG