Доступність посилання

ТОП новини

Україна вважає визнання Росією незалежності регіонів Грузії «авантюрним»


Це грубе порушення норм і принципів міжнародного права, двосторонніх та багатосторонніх договорів, зокрема, Статуту ООН і Хельсінкського Заключного Акту Наради з безпеки і співпраці в Європі 1975 року, мовиться в заяві Міністерства закордонних справ України.

Таке рішення свідчить, що Росія «відверто ігнорує свої зобов’язання не лише як члена ООН, але й як постійного члена Ради Безпеки ООН», заявляє офіційний Київ.

МЗС України також називає прикрим те, що Росія як одна з засновниць СНД нехтує Угодою про створення Співдружності Незалежних Держав та Декларацією СНД, якими визнано суверенітет, територіальну цілісність і непорушність державних кордонів, у тому числі й Грузії.

Фактична анексія частини грузинської території через створення та підтримку маріонеткових режимів засвідчує реанімацію в Росії доктрини «права сили» при вирішенні міжнародних проблем, вважають у Києві.

Відтак Україна «категорично засуджує авантюрне рішення про визнання Росією незалежності самопроголошених утворень» і закликає міжнародну спільноту об’єднати зусилля для безумовного підтвердження та дотримання територіальної цілісності Грузії і виконання Росією взятих на себе міжнародних зобов’язань.

Раніше в вівторок президент Росії Дмитро Медведєв оголосив, що підписав укази про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії.
XS
SM
MD
LG