Доступність посилання

ТОП новини

Україна і світ через призму кавказьких подій


Олексій Сімаков

Київ – Як останні події в Грузії та навколо неї можуть вплинути на ситуацію в Україні та світі? Чого ще чекати від Кремля? Про ці та інші актуальні проблеми – думки київських експертів.


Готовність Росії до «холодної війни» та нові гарячі відносини на міжнародній арені створюють нові виклики для України, запевняє аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

Можна говорити, каже він, про новий етап гарячих відносин на міжнародній арені. Готовність російського президента до «холодної війни» обеззброює будь-які наміри погрожувати такою «холодною війною». Якщо «холодна війна» буде, то її спровокує сама Російська Федерація. Це виклик для України, для української цілісності, незалежності, суверенітету».

Хоча Крим є територією України, треба бути пильним, оскільки визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії створює перед Україною нові виклики, вважає колишній міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.

За його словами, ризик завжди існує, оскільки конфлікт зосереджений неподалік України і необхідно виявити належну пильність, запобігти будь-яким провокаційним діям щодо України, яка ніколи не вдасться до якихось силових чи агресивних дій. Крим – невід’ємна складова незалежної України і ніяких проблем у нас немає, каже Зленко.

Лідери країн-членів Європейського союзу відкидають визнання незалежності самопроголошених республік та виступають за територіальну цілісність Грузії. Генсек Нато Яап де Гооп Схеффер заявив, що Росія порушила існуючі міжнародні домовленості, зокрема щодо безпеки. Натомість, у Москві нагадують про косовський прецедент.

Сьогоднішню міжнародну ситуацію важко називати повноцінною «холодною війною», але Україні варто включитися до системи колективної безпеки, щоб унеможливити зовнішні ризики, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода експерт з міжнародних питань Олександр Сушко.

Це лише продовження даної лінії, яка означає жорсткий конфлікт з Заходом, з міжнародним співтовариством, каже Сушко. Він буде мати певні риси того, що ми звикли називати «холодною війною». Хоча він не буде повністю еквівалентним «холодній війні» часів Радянського Союзу. Росія сьогодні буде одна, можливо з тими маргінальними країнами, які готові її підтримати. Це гарний урок і для України. Жодна армія за умов позаблоковості чи нейтралітету не захистить Україну від можливих проблем», – вважає Сушко.

Останні події на Кавказі призвели до суперечностей у самій Україні. Так, лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що Україна також має визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії, у той час як МЗС України закликає Росію відмовитись від визнання самопроголошених республік, йдеться в офіційній заяві відомства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG