Доступність посилання

ТОП новини

Країни Балтії й Польща закликають ЄС захистити спільні цінності в Грузії


Президенти Естонії Тоомас Хендрік Ілвес, Латвії Валдіс Затлерс і Польщі Лех Качинський зустрілися ввечері в четвер в естонській столиці Таллінні, щоб розробити спільну позицію напередодні саміту Євросоюзу, який розгляне 1 вересня становище навколо Грузії.

Президент Литви Валдас Адамкус, який теж підтримує цю ідею, не зміг прибути через свій графік, і в Таллінні його представляв помічник.

У спільній заяві трьох президентів закликано надіслати до Грузії міжнародних спостерігачів, які надали б об’єктивний звіт про становище там і допомогли б відвернути новий спалах конфлікту.

«Грузія потребує підтримки Європи, щоб подолати наслідки воєнних руйнувань. Це означає в першу чергу широку гуманітарну допомогу, щоб полегшити проблеми біженців від воєнних дій і людей, які втратили домівки», – мовиться в заяві.

Її автори також наголосили, що присутність російських військ, яка все триває на території Грузії, порушує мирний план, із яким погодилася й Росія, а відтак Москва має мати на увазі серйозні наслідки цього.

«Ми не можемо сором’язливо мовчати, коли здійснюється напад на архітектуру європейської безпеки», – заявив президент Естонії.

Голови держав наголосили, що Європейський Союз має бути рішучим, коли захищає спільні цінності.
XS
SM
MD
LG