Доступність посилання

ТОП новини

ЄС підтримує цілісність Грузії й засуджує Росію


Саміт Європейського Союзу в понеділок повторив, що воєнне захоплення російськими військами значної частини території Грузії й самочинне визнання Росією незалежності сепаратистських південноосетинського й абхазького регіонів Грузії неприйнятні.

«Європа вважає, що будь-яке мирне й тривале вирішення конфлікту в Грузії повинне ґрунтуватися на дотриманні незалежності, суверенітету і територіальної цілісності Грузії, а не на створеній там ситуації з односторонніми заходами, які суперечать міжнародному праву», – наголосив після саміту президент Франції, яка нині головує в ЄС, Ніколя Саркозі.

Від імені ЄС він засудив «непропорційне» використання Росією воєнної сили в Грузії й додав, що повернення до політики «сфер впливу» неприйнятне. «З Ялтою покінчено», – сказав він, згадуючи про Ялтинську конференцію 1945 року, яка стала визначальною для повоєнного розподілу Європи на радянську й західну сфери впливу.

Водночас саміт, як і очікували, обійшовся без санкцій проти Росії. ЄС лише зупинив переговори про нове партнерство з Росією, поки вона тримає на території Грузії свої війська.
XS
SM
MD
LG