Доступність посилання

ТОП новини

Буревій та американська передвиборча кампанія


Буревій «Ґустав» наближається до Нового Орлеана. 31 серпня 2008р.
Буревій «Ґустав» наближається до Нового Орлеана. 31 серпня 2008р.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах наступ буревію «Ґустав» зриває плани з’їзду Республіканської партії, що відкрився у понеділок у місті Сент-Пол, Міннесота. З’їзд має офіційно номінувати сенатора Джона МакКейна президентським кандидатом на листопадових виборах цього року.

Відомо, що приблизно 2 мільйони мешканців американського півдня, від Техаса й Луїзіани до Алабами, змушені евакуюватися. Це стихійне лихе дає взнаки на проведенні республіканського з’їзду.

Республіканці вважають, що не можна проводити традиційне свято номінації кандидатів на президента й віце-президента під час стихійного лиха таких масштабів. Отож, багатогодинну програму відкриття з’їзду скоротили до трьох годин з тим, щоб обмежитися лише робочою, організаційною частиною, та не у вечірній прайм-тайм. До того ж, репортери всеамериканских каналів ведуть репортажі з Нового Орлеану більше, ніж із Сент-Пол.

Скасування виступів на з’їзді президента Джорджа Буша та віце-президента – безпрецедентний крок. Як пояснив Майк Габбард, один з організаторів з’їзду «з огляду на обставини, у нас менше веселощів та партійного фестивалю подібного до того, що ми бачили минулого тижня на з’їзді демократів».

Реакція Джона МакКейна

Кандидат на посаду президента від Республіканської партії сенатор Джон МакКейн закликав однопартійців «познімати республіканські капелюхи і одягти американські». Він каже, що «розпорядився змінити програму з’їзду. Ми повинні не святкувати, а діяти, як належить усім американцям. Не проводити партійні збори, а закликати країну допомогти співгромадянам у годину трагедії та лиха, закликати на допомогу добровольців, запропонувати наші руки, відкрити серця й гаманці. Я обіцяю, що під час з’їзду ми діятимемо як американці, а не як республіканці», – сказав Джон МакКейн.

Можливо, навіть свою програмну промову МакКейн виголосить на березі Мексиканської затоки, за півтори тисячі кілометрів від місця проведення з’їзду.

Демократи Барака Обами обіцяють утриматися від партійного суперництва

Представники Демократичної партії вирішили зачинити так званий «воєнний штаб» у Міннесоті, призначений для контрпропаганди і швидкої реакції на промови республіканців на з’їзді.

Сенатор Барак Обама, кандидат на посаду президента від Демократичної партії, закликав демократів фінансово підтримати рятувальні зусилля Червоного Хреста.

«Нині, коли ми стоїмо перед такою загрозою, не час для політиканства. Наші думки й молитви звернені до родин, що евакуюються. Ми повинні думати про наших сусідів... думати про співпрацю, а не про міжпартійну боротьбу», – заявив Обама.

Втім, попри цей заклик, до міста Сент-Пол з’їхалося близько 9 тисяч демонстрантів, членів так званої «Антиреспубліканської коаліції за припинення війни (в Іраку)» та інших подібних організацій. Вони маширують мирно. Але прилетіло також кількасот анархістів, які намагалися зірвати з’їзд. Вони проколювали шини автомобілів, жбурляли камінням у вітрини, пляшками у делегатів тощо. Поліція арештувала 56 анархістів.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG