Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама обіцяє покласти край політиці республіканців


Сенатор Барак Обама - кандидат на посаду президента США від Демократичної партії
Сенатор Барак Обама - кандидат на посаду президента США від Демократичної партії

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах завершився з’їзд Демократичної партії, який проходив у Денвері, штат Колорадо. Сенатор Барак Обама, затверджений з’їздом кандидат на президента, виступив на бейсбольному стадіоні з програмною промовою.

Це була вікопомна подія: Барак Обама, перший за всю історію Сполучених Штатів чорношкірий кандидат на президента, виступив зі своєю передвиборною програмою. Він пообіцяв «покласти край програшній політиці у Вашингтоні та програшному президентству Джорджа Буша». Він говорив про намір переорієнтувати економічну політику своєї адміністрації таким чином, щоб допомогти середньому класові та робітничим масам. «Я скорочу податки для 95 відсотків трудящих родин. Ми не маємо наміру збільшувати податки для середнього класу», – сказав Обама.

Претендент намагався прив’язати до адміністрації Джорджа Буша свого суперника, республіканського кандидата сенатора Джона МакКейна. Обама стверджував у своїй промові, що «Джон МакКейн погоджувався з Джорджем Бушем на 90 відсотків». Обама пообіцяв покласти край війні в Іраку і скоротити оборонний бюджет. Він планує збільшувати податки для заможних американців, щоб фінансувати за цей рахунок соціальні програми такі, як розширення медичного страхування та інші. Обама також закликав щедро фінансувати й заохочувати пошуки альтернативних енергоносіїв, щоб покласти край залежності Америки від імпорту нафти.

Промову Обама виголосив блискуче

То була атмосфера рок-концерту, з відео — біографічним фільмом, з музикою, феєрверками, з кульками, стрічками й банерами. Десь 84 тисяч присутніх було на бейсбольному стадіоні.

Обама виступавв на тлі макету будови, що своїми псевдогрецькими колонами нагадувала водночас і Парфенон, і Білий дім. Це дало привід кампанії сенатора-республіканця Джона МакКейна назвати це «храмом Обами». Сам кандидат від Демократичної партії сказав репортерові «Нью-Йорк Таймс», пояснюючи рішення перенести виступ з палацу Пепсі на бейсбольний стадіон: «Ми хотіли відкрити наш з’їзд якомога ширше, щоб кожен охочий міг приєднатися до наших зусиль забрати Америку геть від республіканців».

Публіка з ентузіазмом вітала Обаму, не даючи йому змоги, за словами кандидата, уникнути гучної риторики. «Я б радше волів розповісти, як я планую допомогти родинам середнього класу поліпшити своє життя». Це була блискуча промова.

Програма демократів, запропонована Обамою американському виборцеві, відрізняється від республіканської програми такою ж мірою, як ідеологія Демократичної партії відрізняється від Республіканської.

Республіканці обстоюють скорочення урядової бюрократії, сповідують скорочення податків для всіх і відкидають втручання держави у приватне життя громадян. За словами легендарного республіканського президента Рональда Рейгана, «Урядова бюрократія як та ненажерлива тварина, що ладна проковтнути все, що ви їй дасте у формі податків. Тож, наше прагнення – давати цій тварині якомога менше поживи». Республіканці скорочують податки на всіх, включно з багатими, вважаючи, що це дає змогу багатим створювати нові робочі місця. Демократи ж, навпаки, сповідують принцип перерозподілу суспільного багатства. Вони фінансують дальше розширення обсягу соціальних програм за рахунок збільшення податків. Чого хочуть виборці, побачимо восени. Президентські вибори відбудуться на початку листопада.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG