Доступність посилання

ТОП новини

Вибори президента США: з’їзд Демпартії має об’єднати демократів


Кандидат на посаду президента від Демократичної партії, сенатор від Штату Ілінойс Барак Обама
Кандидат на посаду президента від Демократичної партії, сенатор від Штату Ілінойс Барак Обама

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах сьогодні відкривається національний з’їзд Демократичної партії, мета якого – офіційно висунути кандидата на осінніх президентських виборах цього року. Кандидат, щоправда, усім давно відомий: це сенатор від Штату Ілінойс Барак Обама.

Зібрання у Денвері, штат Колорадо, справді величезне – 5 тисяч самих лише делегатів та ще 30 тисяч гостей, спостерігачів, учасників різноманітних рухів протесту й підтримки, плюс 15 тисяч журналістів з усіх кінців світу.

Повідомляють, що в денверських готелях зарезервовано 42 тисячі номерів. Одне слово – розмах. А потрібне це зібрання для консолідації партії. Хоча цей з’їзд – колективне свято демократів, єднання їм поки що явно бракує. Частина делегатів, включно з багатьма жінками, підтримують сенатора Гіларі Клінтон, чиє ім’я стоїть на списку кандидатів поруч Обами. Під час первинних виборів за Гілларі проголосувало 18 мільйонів виборців. Завдання організаторів – досягти єдності й піднести рейтинг популярності Барака Обами.

Збалансовуюча роль кандидата на віце-президента
Віце-президентський кандидат, сенатор Джо Байден


Вельми важлива на партійному з’їзді й після нього роль сенатора Джо Байдена, котрого Обама запросив бути віце-президентським кандидатом. Це збалансовуюча роль. Байдену – 65 років, це має врівноважити відносну молодість 46-річного Обами. Байден є одним з найповажніших державних діячів країни, він очолює сенатську комісію закордонних справ і має величезний зовнішньополітичний досвід, знання і розуміння міжнародних проблем – те, чого, на думку критиків, бракує Обамі.

Сенатор Байден, до речі, щойно повернувся з Тбілісі. Цим візитом Конгрес підкреслив підтримку Грузії з боку Сполучених Штатів. Понад 35 років, проведених у Сенаті (цього року він закінчує свій шостий шестирічний термін) зробили Байдена загартованим політичним бійцем. Він має допомогти Обамі у передвиборній боротьбі, яка вступає у вирішальну фазу.

Чому бракує єдності?

Брак єдності у лавах демократів пояснюють незадоволенням певної частини делегатів з’їзду, які не первинних виборах голосували за сенатора Гілларі Клінтон. Вони обурені тим, що Барак Обама запросив напарником, віце-президентським кандидатом, сенатора Джо Байдена. Він, звичайно, один із найповажніших законодавців країни, але прихильники Гілларі обурені. За даними опитування, що його провела служба новин телемережі Ей-Бі-Сі, не менше третини прихильників Гілларі заповідають, що не голосуватимуть за Обаму. Колишній мер Нью-Йорка Руді Джуліані каже: «Очевидним вибором повинна була стати для Обами Гілларі Клінтон. За нею – близько 50 відсотків голосів виборців-демократів, і за Обамою близько 50 відсотків голосів. Йому довелося докласти екстраординарних зусиль, аби обійтися без неї».
Організатори конвенції, намагаючись подолати опір частини делегатів, відвели для Гілларі важливу роль вечірнього доповідача, коли вся країна дивитиметься телевізійну трансляцію з Денвера. Її ім’я стоятиме на списку претендентів на висунення. Пані Клінтон обіцяє закликати своїх делегатів голосувати за Обаму. Інша справа – чи вони захочуть почути заклик свого лідера. Ось яку цікаву статистику ставлення до Обами з боку прихильників Гілларі на з’їзді публікує сьогодні «Нью-Йорк Таймс»: 40 відсотків делегатів з’їзду, які підтримують Гілларі, здебільшого жінки й білі, або зовсім не мають наміру голосувати за Обаму, або вагаються щодо його кандидатури. Назагал, лише 21 відсоток усіх делегатів задоволені існуючою у Демократичній партії системою номінації кандидатів. З’їзд закінчиться у четвер, коли Обама виступить з програмною промовою.

Раїсу Богатирьову прийматимуть на гідному рівні

Раїса Богатирьова, секретар Ради національної безпеки й оборони України
Відомо, що до Денвера полетіла Раїса Богатирьова, секретар Ради національної безпеки й оборони України. Запрошення пані Богатирьовій надійшло від Національного інституту демократії США для участі у Міжнародному форумі лідерів і спостереження за всеамериканським зібранням демократів. Цю конференцію проводять у Денвері одночасно з Конвенцією, тобто з’їздом, Демократичної партії.

Слід зазначити, що в очах Америки авторитет держави, яку репрезентує пані Богатирьова, значно підвищився останньо у зв’язку з тим, що Україна беззастережно підтримала Грузію, яка зазнала російського вторгнення. На цьому наголошують провідні газети, «Нью-Йорк Таймс» і «Вашингтон Пост». Отож пані Богатирьову прийматимуть під час її візиту на гідному рівні законодавці й державні діячі, включно зі Стівеном Хедлі, головою Ради національної безпеки при Білому домі.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG