Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада вирішила працювати


Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк відкрив третю сесію парламенту VI скликання. У сесійній залі зареєструвалися 446 народних депутатів.

За відповідне рішення продовжити свою роботу у вівторок до завершення розгляду всіх питань порядку денного проголосували 382 депутатів за необхідних 226.

Ініціаторами продовження засідання Ради у вівторок були фракції Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко.

Верховна Рада, крім питань щодо ситуації в Грузії, обрання віце-спікерів і законопроектів про підвищення престижності шахтарської праці, які стояли на порядку денному, включила до цього списку ще низку питань. Зокрема, це стосується законопроекту про тимчасові слідчі комісії, законопроектів про внесення змін до закону про Конституційний суд, СБУ, Кабінет міністрів.

За такий порядок денний не голосувала фракція «Наша Україна – Народна самооборона».

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк зазначив, що тільки український парламент може зупинити загрозу розвитку демократії: «Сьогодні треба відверто говорити, що виключно парламент може зупинити загрозу чи то диктатури особистості, чи то диктатури того чи іншого клану, і виключно ми своїми руками як парламентська інституція зобов’язані це зробити».

Як зазначив Яценюк, «зради, змови, «візантійщина» – це ознака сьогоднішнього українського політикуму». За його словами, українські політики мають об’єднатися навколо національних пріоритетів.

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко та голова фракції Партії регіонів у Раді Віктор Янукович пропонують парламенту обрати першим заступником голови Ради депутата від Партії регінонів Олександра Лавриновича, а заступником голови – депутата від фракції БЮТ Миколу Томенка.

Зареєстровано шість проектів постанов стосовно російсько-грузинського конфлікту

Депутат Верховної Ради, голова фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко пропонує парламенту засудити визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії (Грузія) і визнати таке рішення таким, що суперечить міжнародному праву.

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович зазначив, що є безпідставними заяви політиків про загрозу територіальної єдності України. «Створюється штучна проблема загрози територіальної єдності України. Насправді такої проблеми до сьогодні не існувало», – сказав він.

Минулого тижня лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив: «Україна повинна прийняти волевиявлення народів Південної Осетії та Абхазії і визнати їх незалежність».

Блок Литвина пропонує утворити спецкомісію із розробки засад нейтрального статусу України і заслухати МЗС щодо подій у Грузії. Про це йдеться в проекті постанови «Про позицію Верховної Ради України з приводу ситуації навколо Південної Осетії та Абхазії».

Напередодні Президент Віктор Ющенко сказав Голові Верховної Ради Арсенієві Яценюку, що очікує від парламенту «консолідованої позиції» щодо подій на Кавказі. «Ситуація у Грузії має бути одним із перших питань розгляду парламенту», – наголосив Глава держави.

МЗС: Україна підтримує заяву ЄС щодо дій Росії в Грузії

Заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлисєєв назвав реакцію Європейського Союзу своєчасною і адекватною на даному етапі.

Водночас він додав, що «на даному етапі не треба значно драматизувати ситуацію і демонізувати Російську Федерацію».

Як зазначив Єлисєєв, Україна принципово проти того, щоб безпідставно застосовувати санкції проти будь-якої держави світу.

В Україні вважають, що застосування санкцій у цій ситуації не сприятиме позитивному вирішенню питання. «Ситуація дуже проста: треба домогтися виконання мирної угоди», – сказав заступник голови МЗС.

Він наголосив, що на сьогодні жодна країна і міжнародна організація, окрім Росії, не визнала незалежність сепаратистських регіонів Грузії, Абхазії і Південної Осетії.

«На сьогодні є лише одна структура, яка визнала незалежність цих регіонів Грузії, – це структура «Хамас». Ви цілком розумієте, що якщо Україна буде асоціюватися з цією структурою, то які будуть негативні насідки для іміджу, політики і економіки України», – сказав чільний український дипломат.

«Наша позиція збігається з позицією ЄС і світової спільноти – це абсолютно чітка підтримка суверенітету і територіальної цілісності Грузії», – наголосив Єлисєєв.

У понеділок на екстреному саміті Європейський Союз засудив дії Росії в Грузії та визнання Росією незалежності південноосетинського і абхазького регіонів Грузії й рішуче підтримав територіальну цілісність Грузії. ЄС також зупинив переговори з Росією про майбутнє нове партнерство, доки Москва не виведе з Грузії свої війська відповідно до мирної угоди. Водночас жодних санкцій проти Росії Євросоюз не запровадив.

Україна й раніше засуджувала дії Росії в Грузії, а нині її визнання незалежності грузинських регіонів назвала «авантюрним».

Натомість головна опозиційна Партія регіонів вважає, що Україна мала б піти в цьому визнанні слідом за Росією.

«Хамас» є радикальною войовничою ісламістською палестинською організацією, яку багато країн світу вважають за терористичну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG