Доступність посилання

ТОП новини

Розпочинається сезон важких політичних баталій


Сьогодні стартує новий політичний сезон. У другій половині дня розпочинає роботу погоджувальна рада українського парламенту. Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк прогнозує, що новий сезон буде агресивним. Водночас він назвав таку агресію характерною для демократичних перетворень.

За прогнозами голови Верховної Ради, новий політичний сезон буде цікавим, інтенсивним і видовищним. «Ми стартуємо не тільки в новому політичному сезоні, але й фактично ми стартуємо в президентській кампанії. Від такого сезону легко очікувати надмірної агресивності, важких баталій», – сказав журналістам спікер парламенту Арсеній Яценюк.

Голова Верховної Ради пообіцяв сьогодні оприлюднити пакет пропозицій, які мають врятувати не тільки коаліцію, але й загалом демократичну ідею.

Щоправда, представник опозиційної Партії регіонів Олександр Стоян вважає, що коаліції вже не існує, але існують певні домовленості між частиною коаліції і опозицією.

«Новий політичний сезон буде насичений ще більшим протистоянням. Тому що немає коаліції, немає визначення, чи є коаліція. Є протистояння між Президентом і Прем‘єром. Є певні домовленості між частиною коаліції і опозицією. Буде пошук варіантів, як далі вижити. Або Президент має право після 10 вересня розпустити парламент, якщо не буде коаліції, або ми починаємо домовлятися по великому пакету взаємодій», – заявив представник опозиційної Партії регіонів Олександр Стоян.

Тест на існування коаліції

Порозуміння між гілками влади очікує в новому політичному сезоні і представник «Нашої України – Народної самооборони» Юрій Кармазин.

«Я хочу побачити, що є порозуміння між Президентом і Прем’єром. Між Президентом і Верховною Радою. Це можна знайти тоді, коли перестати відповідати на запитання: хто винен? Треба забути, що через рік президентські вибори. Цей рік треба прожити в той час, коли повно зовнішніх викликів. Коли повно внутрішніх викликів. Коли країну штучно політики роздирають. Тому єднання країни - це єдине, чого я чекаю і хочу, і благаю», – зазначив представник «Нашої України – Народної самооборони» Юрій Кармазин.

Різним політичним силам знайти компроміс бажає народний депутат з фракції БЮТ Святослав Олійник: «Дуже хотілось би, щоб різні політичні сили працювали злагоджено. Знайшли компроміс. Я думаю, рано чи пізно здоровий глузд переможе. Хоча рівень конфліктності, безумовно, є. Але це є наслідком загальносвітових процесів».

А Президент України Віктор Ющенко вважає третю сесію Верховної Ради, яка розпочинається сьогодні, тестом на існування коаліції.

Третя сесія Верховної Ради має розпочатися 2 вересня і завершитися 16 січня 2009 року.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG