Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада не змогла ухвалити жодної постанови щодо Грузії


Жоден із майже десятка проектів постанов на цю тему не отримав підтримки принаймні половини депутатів.

Тональність проектів різнилася від засудження дій Росії в Грузії до пропозиції визнати незалежність південноосетинського й абхазького регіонів Грузії як окремих держав.

Зокрема, останній зі згаданих проектів, який запропонував депутат-комуніст, зібрав 167 голосів.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк відклав питання до того часу, поки на розгляд не подадуть узгодженого проекту постанови з цього питання.

Тим часом депутатська група міжпарламентських зв’язків із Грузією Верховної Ради ухвалила свою заяву, якою засудила «акт агресії Російської Федерації проти держави Грузія».

Як мовиться в цій заяві, своїми діями Росія чинить замах на суверенітет, територіальну цілісність і політичну незалежність іншої держави.

Особливо небезпечним у цьому контексті є визнання Росією незалежності грузинських регіонів Південної Осетії й Абхазії, що рівнозначне розчленуванню Грузії, мовиться далі в заяві, яку зачитав із парламентської трибуни керівник депутатської групи міжпарламентських зв’язків із Грузією Верховної Ради Борис Тарасюк.

Натомість Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію, яка матиме перевірити факти постачання Україною зброї до Грузії.

Автор постанови про це, «регіонал» Валерій Коновалюк, стверджував, що Україна постачала зброю до Грузії «незаконно».

Днями генеральний директор державної компанії «Укрспецекспорт» Сергій Бондарчук запевнив, що Київ виконуватиме свої зобов’язання щодо постачання військової продукції перед Тбілісі, якщо тільки не буде ухвалено заборони на такі постачання.

Він також повідомив, що дотепер Україна постачала до Грузії тільки оборонну військову продукцію.

За словами керівника української компанії з експорту зброї, в такій торгівлі з Грузією Україна не порушувала законодавства і співпрацює в такому постачанні з усіма країнами, крім тих, із якими це забороняє ООН.
XS
SM
MD
LG