Доступність посилання

ТОП новини

Чи можливе відновлення коаліції?


Київ – Хоча в парламенті офіційно ще не оголошено про розпад демократичної коаліції, члени більшості шукають шляхи, як її відновити. Фракція «Наша Україна – Народна самооборона» умовою збереження коаліції вважає вироблення спільної позиції по грузино-російському конфлікті і скасування голосувань БЮТ з низки законопроектів. А Блок Юлії Тимошенко просить НУНС повернутися до коаліції без ультиматумів і шантажу. Відповідні заяви обидві політичні сили оприлюднили минулими вихідними.

Прем’єр Юлія Тимошенко закликає Президента Віктора Ющенка повернутися до коаліції демократичних сил, якщо, як заявила вона, Україна значить для нього більше, ніж президентські вибори. Тимошенко зазначає, що позиція БЮТ стосовно подій у Грузії була чіткою і зрозумілою з першого дня.

Позицію свого лідера пояснив народний депутат із фракції БЮТ Валерій Писаренко: «Сьогодні ми бачимо, що «Наша Україна» знайшла для себе точку неповернення і ніяким чином не демонструє бажання відродити коаліцію. Це кожного дня вони показують тим, що роблять ультиматуми в жорсткій формі. Я думаю, що за останні дні ми наслухалися не менше образ, ніж за всі місяці спільної співпраці. Але в будь-якому разі ми вважаємо, що ще є можливість для того, щоб парламент працював під керівництвом «Демократичної коаліції». Ми, все ж таки, думаємо, що «Нашій Україні» потрібно відмовитися від диктату і перейти на діалог».

БЮТувже отримав усе, чого хотів?

Представник «Нашої України» Ксенія Ляпіна заявляє, що її політична сила готова до діалогу з БЮТ. Але: «Коли ми кажемо про умови, то ми кажемо не про якість абстрактні умови, а йдеться до повернення до коаліційної угоди і погоджений зовнішньо політичний вектор. Тому що нема згоди БЮТу голосувати по засудженню дій Росії. Власне, тоді, дійсно, нема нічого спільного. Але я залишаю надію, що це спільне можна знайти».

«Те, що БЮТ не висуває зустрічних пропозицій, свідчить про одне: їм нічого не потрібно. Оскільки Юлія Володимирівна не висуває ніяких умов, вона наголошує, що вона має все, що хотіла від коаліції. Тобто, посаду. Більше нічого її не цікавить. І це сумно», – зазначила Ксенія Ляпіна.

Відставка Балоги в обмін на поступки БЮТу?

А щодо «Народної самооборони», то вона, за словами пані Ляпіної, має свій план.

Тим часом представник «Народної самооборони», яка не виходила з коаліції, Олесь Доній висловив свій план, як її реанімувати: «З одного боку, Президент відправляє у відставку голову Секретаріату Віктора Балогу, як ініціатора конфліктної ситуації. З іншого боку, Блок Юлії Тимошенко іде на поступки «Нашій Україні» і Президенту в законотворчій діяльності. Зокрема, це мало б відобразитися на спільній резолюції по подіях в Грузії. Якщо БЮТ і НУНС усвідомлять, що національні інтереси вищі, аніж внутрішньопартійні, вони знайдуть у собі сили піти на взаємні поступки і зберегти коаліцію».

Шукати сил для взаємних поступок у колишніх партнерів залишилося вже не так багато часу. Наступний тиждень не пленарний, а 16 вересня Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк може оголосити, що коаліція демократичних сил припинила своє існування.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG