Доступність посилання

ТОП новини

Що врятує коаліцію?


Київ – Відновлення нинішньої коаліції, дострокові вибори до парламенту та створення нового формату більшості – такі три виходи з нинішньої ситуації бачить Юлія Тимошенко. Прем’єр-міністр закликає Президента відновити нинішню коаліцію. Але при цьому вона наголошує, що її політична сила не голосуватиме за зміну законів, ухвалених минулого тижня. «Наша Україна» й Секретаріат, проте, наполягають на своєму.

Юлія Тимошенко заявляє, що проти неї відкриті оперативно-розшукові справи та ведеться стеження, а 11 вересня її викликають до Генеральної прокуратури. Звинувачення ж Секретаріату Президента у державній зраді Прем’єр називає маразмом.

Нинішню коаліцію руйнує не рука Кремля, а Президент та його оточення – з такою тезою вийшла на прес-конференцію Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона закликає Президента Віктора Ющенка відновити нинішній формат коаліції.

При цьому, каже вона, Ющенко має повернути до більшості депутатів Ігоря Рибакова та Юрія Бута, котрі раніше заявили про свій вихід, який, мовляв, влаштував саме Президент.

Тимошенко також заявляє, що закони, проголосовані минулого тижня, є надзвичайно важливими, і її політична сила не голосуватиме за їхню зміну.

Найбільш прийнятним варіантом Прем’єр називає відновлення коаліції між «Нашою Україною – Народною самообороною» та БЮТ.

При цьому вона натякає, що навіть готова підтримати Ющенка на наступних президентських виборах у разі збереження цієї більшості.

Однак Тимошенко не виключає, що у Верховній Раді може з’явитися і новий формат коаліції.

«Я очікую поновлення демократичної коаліції. Але, якщо Президент зажене демократичну коаліцію в глухий кут і якщо все ж таки він її остаточно розвалить, то будемо радитися, що робити: іти на дострокові вибори і поставити хрест взагалі на демократичній владі в країні або переформатовувати коаліцію, і якщо переформатовувати, то як», – сказала Прем’єр-міністр.

Немає скасування проголосованих законів, немає й коаліції – Секретаріат

Тим часом заступник керівника Секретаріату Президента Андрій Кислинський назвав і сьогоднішні заяви Юлії Тимошенко «черговим кроком до підготовки прокремлівської коаліції».

А представники «Нашої України – Народної самооборони» заявили, що без повернення на вихідні позиції у законодавчому плані НУНС не повернеться до коаліції з Блоком Юлії Тимошенко.

«Якщо Юлія Володимирівна думала, що ми будемо мовчати як сліпі, дурні ягнята, а вона голосує з Партією регіонів, бо вона, бачите, ображена, то ми руйнувати Україну на примху незрозумілих жіночих образ не дозволимо. Ми просимо ще раз Юлію Володимирівну: не прогрузинська, не проросійська, не проамериканська, а проукраїнська заява щодо російсько-грузинського конфлікту, а відтак відкат назад у законодавчому плані від проголосованих разом із Партією регіонів та комуністами законів», – наголошує в інтерв’ю Радіо Свобода на позиції НУНС представниця цього блоку Лілія Григорович.

Коаліцію БЮТ та НУНС можуть врятувати розбіжності бютівців та регіоналів

Коаліція між Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною – Народною самообороною» може бути врятована лише в одному разі, вважає політичний експерт Сергій Таран: якщо БЮТ і Партії регіонів не вдасться домовитися.

«Якщо вони не домовляться про засадничі принципи нової коаліції, – а про те, що це є кращий сценарій, ніж розпуск Верховної Ради, натякнула Юлія Тимошенко, – то тоді знову з’являться можливості для якогось формату демократичної коаліції, який би повернув ситуацію на ті позиції, які були до початку нового політичного сезону», – каже Сергій Таран.

Якщо до кінця тижня не буде оголошено про відновлення нинішньої коаліції або ж створення нового формату більшості, у Президента з’явиться 30 днів, упродовж яких він може розпустити Верховну Раду.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG