Доступність посилання

ТОП новини

Римська зустріч Чейні і Берлусконі


Рим – Віце-президент США Дік Чейні, завершуючи європейське турне, зустрічається сьогодні у Римі з прем’єром Сильвіо Берлусконі. Італійський лідер, давній союзник Вашингтона, переконуватиме американського посадовця в необхідності провадити обережну політику стосовно Росії.

Відстоюючи помірковану позицію Старої Європи щодо майбутніх відносин з Москвою у світлі кавказького конфлікту, Сильвіо Берлусконі починає дипломатичний наступ на партнерів у Білому домі. Після переговорів із Діком Чейні найближчим часом він має вирушити до Нью-Йорка на розмову із президентом Джорджем Бушем.

Італійський прем’єр намагається переконати Вашингтон, що «ні європейцям, ні американцям не вигідно, щоб Москва відвернулася від Заходу і дивилася на Схід». За переконаннями Берлусконі, європейська поступальна тактика не розчарує американську адміністрацію.

Пан Берлусконі утримується від публічних заяв щодо майбутнього статусу Південної Осетії та Абхазії. «Побачимо, як розвиватиметься ситуація», – сказав прем’єр-міністр Італії на саміті ЄС у Брюсселі 1 вересня.

Берлусконі: ми повинні зважати на настрої росіян щодо НАТО

Прем’єр-міністр Італи Сильвіо Берлусконі
Надто обережний цей політик і стосовно прогнозів про вступ України і Грузії до Північноатлантичного альянсу. Як сказав Берлусконі, «ми повинні зважати на настрої росіян, котрі все ще вважають НАТО ворожою організацією у ставленні до Росії».

Міністр закордонних справ Італії Франко Фраттіні додав, що серпневі події на Кавказі не пришвидшать і не сповільнять просування Грузії до НАТО. Італія, котра дуже залежна від російських енергоресурсів та економічних контрактів, будь-якими дипломатичними засобами відстоюватиме продовження діалогу з Кремлем.

Чейні закликав країни НАТО до озброєння і вироблення єдиної стратегії

Віце-президент США Дік Чейні у суботу в Італії на конференції ділових кіл Європи вкотре різко засудив поведінку Москви на Кавказі, назвавши її «агресивною і безвідповідальною». У відповідь на погрози Росії пан Чейні закликав держави-члени НАТО до озброєння і вироблення єдиної стратегії Північноатлантичного альянсу, а не 27 різних стратегій. Годі нагадувати і про чітку підтримку США щодо майбутнього членства України і Грузії у Північноатлантичному альянсі.

На таких дещо різних позиціях Сильво Берлусконі та Дік Чейні продовжуватимуть діалог про необхідність співпраці між Євросоюзом та США у розв’язанні кавказької кризи. Берлусконі, відомий «друг усіх політиків», впевнений, що відстоїть італійську позицію, адже як він каже, Джордж Буш розуміє його з півслова.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG