Доступність посилання

ТОП новини

Українські студенти отримають два дипломи про вищу освіту, український та німецький


Світлана Єременко

Київ – Група цьогорічних випускників «Київської політехніки» стануть першими, хто отримає відразу два інженерні дипломи – український та німецький. Це стало можливим завдяки появі Спільного українсько-німецького факультету машинобудування, що існує одночасно у Києві та Маґдебурзі.


Студент Національного технічного університету «Київська політехніка» Дмитро Піркл успішно отримав диплом бакалавра рідного університету. А тепер він продовжує навчання у Маґдебурзі, де готується скласти іспити на звання магістра.

Дмитро, як і десять інших українських студентів із факультету машинобудування, отримав такий шанс завдяки спільній програмі, яку започаткував його вищий навчальний заклад разом із маґдебурзьким Університетом імені Отто фон Ґеріке ще шість років тому.

«Це найкращий момент у житті, який потрібно використати. Реалізувати себе як людину, як спеціаліста, щоб бути конкурентоспроможним не тільки в Україні, а й у Європі», – каже Дмитро.

Українська ідея, німецька практика

Пропозиція виходила з української сторони, адже для підготовки високопрофесійних інженерів в Україні бракує виробничої практики на сучасному обладнанні. Але ідея сподобалася вченій раді Маґдебурзького університету.

У Німеччині зацікавилися співпрацею з відомою у світі українською технічною школою. Також останнім часом у Маґдебурзі зменшилась кількість студентів на механічних спеціальностях, що дало можливість запросити іноземців.

Українські студенти завдяки перебуванню в Німеччині мають можливість використовувати найсучасніше обладнання, лабораторії. Також вони проходять практику на заводах, що є лідерами у своїй галузі, наприклад, Opel чи Porsche.

А навчальну програму узгоджували спільно. Зараз студенти у Києві та Маґдебурзі навчаються за ідентичними планами.

Користь для всіх

Такий експеримент, на думку декана українсько-німецького факультету Вадима Яворовського, виявився корисним не лише для професійного розвитку.

«Такий навчальний процес удосконалює систему підготовки і в київському університеті, і в маґдебурзькому. Він сприяє взаєморозумінню молоді, підвищує рівень підготовки, мотивацію до навчання, розвиває світогляд», – вважає декан.

Завдяки цій співпраці, говорить Яворовський, зріс і рейтинг Маґдебурзького університету. Він тепер посідає друге місце в Німеччині після Берлінського.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG