Доступність посилання

ТОП новини

Сосиски з простроченої єврокурятини мали готувати в Дніпропетровську


Брюссель – Декілька підприємств із Бельгії, Нідерландів, Німеччини та Франції підозрюють в організації широкомасштабної системи імпорту та експорту зіпсованого м’яса між Україною та Євросоюзом. Бельгійські правоохоронці твердять, що натрапити на слід зловмисників допомогли українські митники. Півроку тому на польсько-українському кордоні вони затримали 32 вагони м’яса, непридатного для їжі. Вантаж прямував до Дніпропетровська, звідки у вигляді гамбургерів, м’яса для піти та сосисок мав повернутися до європейських споживачів. Бельгія щойно відрядила до України слідчу комісію, яка має знайти відповідь на питання, хто ж насправді був організатором перевезення зіпсованої курятини.

1 тисячу 400 тонн недоброякісного м’яса затримала українська митниця від початку цього року. Вантаж супроводжували підроблені сертифікати якості та походження продукції.

П’єр Кассар із бельгійської федеральної агенції безпеки харчових продуктів повідомив, що компанія-відправник, зазначена в документах, справді існує в Бельгії, проте вона навідріз відмовляється брати на себе будь-яку відповідальність.

«Ідеться про звичайну підробку сертифікатів якості. Тобто, вочевидь, саме бельгійські сертифікати були зімітовані», – вважає представник бельгійської агенції безпеки харчових продуктів.

М’ясо зіпсоване, проте без діоксину

Як відомо, в 1999 році в Євросоюзі та прилеглих країнах спалахнула так звана «діоксинова криза». У пташиному м’ясі, що перероблялося на корм для худоби, тоді знайшли сліди діоксинів – високоотруйних хімічних сполук, небезпечних, зокрема, тим, що вони провокують ріст ракових пухлин.

Наразі йдеться про величезну партію замороженого м’яса, частина якого могла бути заготовлена ще наприкінці 1990-х років. Тому існують припущення, що воно може містити діоксин.

П’єр Кассар, однак, відкидає цю гіпотезу. «Немає жодного сліду, що підтверджував би, що це м’ясо має стосунок до «діоксинової кризи», – офіційно заявив він.

Проте місцеві мешканці все частіше висловлюють побоювання, що на прилавки магазинів та в кафе таки можуть потрапити фрикадельки та гамбургери з недоброякісного м’яса.

Тим часом П’єр Кассар переконує в зворотньому: мовляв, у Європі шлях м’яса від заготівника до споживача дуже ретельно контролюється.

«Збут зіпсованого м’яса може статися. Такі випадки, безперечно, бувають. Проте саме для цього існують наші контрольні служби, а стеження за походженням м’яса організоване так, що шахраювати з цим стає все складніше», – запевняє урядовець.

Триває українсько-бельгійське слідство

Розпочате спільне розслідування. Його ведуть бельгійські та українські слідчі.

Як повідомили Радіо Свобода в прес-службі федеральної прокуратури Бельгії, на сьогодні ще не встановлено справжніх організаторів перевезень небезпечного м’яса. Один із українських підприємців, що, як виявилося, мав стосунок до цієї справи, переховується від правоохоронців.

Згідно з попередніми припущеннями, це справа рук однієї фірми, що мала свої філії в декількох країнах Європейського Союзу.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG