Доступність посилання

ТОП новини

Чи приєднається Литвин до коаліції, що може завтра розвалитися


Гості Вечірньої Свободи: народні депутати Святослав Олійник (БЮТ), Тарас Стецьків (НУНС) та Олег Зарубінський (Блок Литвина)

Тарас Стецьків та Святослав Олійник у студії Радіо Свобода
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Тягнути до останнього, схоже, вирішили усі відповідальні гравці. Це стосується і питання збереження коаліції, її переформатування, утворення нової та питання проведення дострокових виборів у разі відсутності будь-якої коаліції взагалі.

Між тим бодай ноток бажання примирення ані з боку БЮТ, ані з боку НУНС не чути.

Але шанс, бодай примарний, бодай один на мільйон, що коаліцію відновлять, лишається.

Сьогодні активно обговорювали день прийдешній, день, коли треба буде ухвалювати відповідальне рішення усім парламентським силам. До того ж рішення таке, яке потім можна буде пояснити виборцям.

Питання дня: що буде актуальним найближчої доби — доля демократичної коаліції та роль блоку Литвина?

Хоча віддамо належне: як у блоку Литвина, так і у всіх інших за умови, що демкоаліція накриється, так би мовити, мокрим рядном, буде цілий місяць на перемови та врешті-решт ухвалення рішення. І відкидати будь-яку можливість і неможливу конфігурацію не можна.

Пане Зарубінський, чи вціліє коаліція, як Ви вважаєте, чи Яценюк завтра прочитає вирок?

Олег Зарубінський: Єдине, що я хотів би, відкорегувати деякі дієслова. Якось не підходять до нашої позиції з приводу того, що нас хочуть «долучити», «приєднати» до коаліції.

Не вдасться ні долучити, ні приєднати, тому що ми будемо приймати рішення, яке виходить з інтересів своїх виборців. Тому ми можемо брати участь у формуванні нової коаліції відповідно до регламенту, відповідно до Конституції, а не бути додатком до чогось уже існуючого.

Олег Зарубінський: Вже не тільки де-факто, а й де-юре не існує коаліції, бо 13 числа сплив 10-денний термін з часу, який дається на оголошення розпаду коаліції. Тому 13 числа й розпочалися консультації.
Тим більше, давайте вже відверто скажемо, що вже не тільки де-факто, а й де-юре не існує коаліції, бо 13 числа сплив 10-денний термін від часу, який дається на оголошення розпаду коаліції. Тому 13 числа й розпочалися консультації.

Я хотів би наголосити, що саме формат консультацій з різними нашими колегами по парламенту. Для нас це є абсолютно природно, адже ми ніколи не розглядали своїх колег через приціл гвинтівки чи якоїсь зброї.

Я думаю, що завтра, відповідаючи безпосередньо на Ваше запитання, Яценюк вдасться до того, що оголосить припинення дії коаліції. Я думаю, що вже з завтрашнього дня формат консультації має бути трансформований у формат офіційних переговорів. Так, як це має бути.

Роман Скрипін: От Ви сказали, що з 13 числа коаліція вже загинула. Насправді, якщо завтра лише спікер оголосить про завершення, скажімо так, «подружнього життя» БЮТ та НУНС у форматі коаліції, лише від завтрашнього дня можна буде рахувати 30 днів. Правда ж? Не від 13?

Олег Зарубінський: Завтра Яценюк вдасться до того, що оголосить припинення дії коаліції. З завтрашнього дня формат консультації має бути трансформований у формат офіційних переговорів.
Олег Зарубінський:
Я не можу з Вами погодитися. У цьому є дійсно юридична колізія. Але абсолютно чітко сказано про 10 днів.

Я не думаю, що це не є критичне питання, щоб навколо вести дискусію. Ключовий момент, що коаліції немає не тільки вже де-факто, про що я півроку говорив, але мені чомусь не вірили, в тому числі й у вашому ефірі казав, що де-факто немає коаліції, але з 13 числа її дійсно немає де-юре.

Звідки починати відлік? Я думаю, що це десяте питання.

Роман Скрипін: Чому десяте? Це юридичне питання. Коли було оголошено в парламенті про вихід з коаліції…

Олег Зарубінський: Я ще раз хочу сказати, що оголошення відбулося 13 числа… 10 днів спливло від того дня, як фракція НУНС офіційно сказала, що вона прийняла офіційне рішення про вихід з коаліції.

Роман Скрипін: Панове, чи вціліє коаліція, чи Яценюк прочитає вирок завтра?

Тарас Стецьків: Якщо Литвин є відповідальний політик, то він домовиться з НУНС і БЮТ. От і все.

Роман Скрипін: Ви маєте на увазі…

Пане Зарубінський, Ви смієтеся?

Олег Зарубінський: Я сміюся… Я дивлюся, як проблему свою перекладають на іншу голову.

Я думаю, що, пане Тарасе, треба вам порозумітися перш за все. Бо як можна бути в одній коаліції, постійно не тільки ображаючи, а й працюючи один проти одного на знищення?

Що стосується позиції Блоку Литвина, то вона є, була і буде конструктивною. І тому я сказав про те, що консультації… Можливо, нам і не дуже приємно вести мову з консультаціями з людьми, які один одного в бруд штовхають, але ми їх ведемо.

Тарас Стецьків: Це позиція собаки на сіні.

Олег Зарубінський: Я відмовляюся більше брати участь у вашій передачі. До побачення.

Тарас Стецьків: І Вам до побачення.

Роман Скрипін: От нащо Ви так зробили?

Тарас Стецьків: Не знаю.

Роман Скрипін: Я хочу зауважити, що це не з провини ведучого, а такою була реакція пана Зарубінського на слова Тараса Стецьківа, якому я знову поставлю питання, і Вам, пане Олійник, теж повторюю: чи вціліє коаліції, чи Яценюк зачитає вирок?

Я не запитував про те, про що домовилися або не домовилися з блоком Литвина? Це третє питання взагалі було.


Тарас Стецьків: Прочитає.

Роман Скрипін: Тобто, коаліція завтра помре?

Тарас Стецьків: Помре.

Роман Скрипін: Це однозначно?

Тарас Стецьків: Однозначно.

Святослав Олійник: Коаліція, яка називалася «демократична», завтра буде вже в минулому. Для мене немає ніяких сумнівів в цьому. Так само мені абсолютно зрозуміло, що блок Литвина нікуди приєднуватися не буде.
Святослав Олійник:
Я такої ж самої думки, щоб ми не грали у якусь візантійщину і не видавали бажане за дійсне. Факт є факт. Він очевидний, він очевидний для усіх. Коаліція, яка називалася «демократична», завтра буде вже в минулому. Для мене немає ніяких сумнівів у цьому.

Щодо теми, яку підняв Тарас, можливої участі блоку Литвина так само мені абсолютно зрозуміло, що блок Литвина нікуди приєднуватися не буде. Чому не буде приєднуватися? Бо коаліція існує в межах коаліційної угоди. Ця угода відома вже рік, як вона відома…

Роман Скрипін: Чекайте. Зараз не забігайте наперед.

Я ще раз можу повторити, що після оголошення про припинення діяльності коаліції з трибуни ВР, тобто це має зробити голова ВР, після цього коаліція припиняє своє існування, уряд йде у відставку, слід розуміти так. А далі ведуть переговори 30 днів про утворення нової коаліції. І лише тоді можна буде говорити про конфігурацію.

Якщо ви хочете поговорити про можливі конфігурації, то будь ласка.

Ваша думка, я ще раз хочу почути конкретно: завтра Яценюк прочитає вирок коаліції, і вона припинить своє існування?


Святослав Олійник: Так, і тоді починається той процес, про який Ви сказали. Тобто, починається відлік 30 днів для того, щоб політичні сили або знайшли формат формування нової коаліції і теоретично…

Просто треба взяти математику і подивитися, як це може бути? Це може бути Партія регіонів, НУНС і блок Литвина. Це очевидно. Така може бути конфігурація математично. Це може бути Партія регіонів або БЮТ, наприклад. Такий другий варіант.

Роман Скрипін: Туди Литвина Ви вже не записуєте?

Святослав Олійник:
Немає сенсу. Більше 300 людей. Немає ніякого сенсу.

Тарас Стецьків: У них 340 чоловік.

Святослав Олійник: І третій варіант – це ніякої немає коаліції. І тоді зрозумілі наслідки, що є право у Президента розпустити ВР. Право.

Роман Скрипін: Давайте пофантазуємо про те, що ви вважаєте неможливим. Є час ще відкликати заяву чи немає?

Тарас Стецьків: Немає.

Роман Скрипін: 13 числа закінчився шанс…

Тарас Стецьків: Такого шансу не існує в природі…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)
XS
SM
MD
LG