Доступність посилання

ТОП новини

У парламенті – місячна коаліціада


Київ – У Верховній Раді офіційно оголосили про розпуск коаліції фракцій «Нашої України – Народної самооборони» та Блоку Юлії Тимошенко. Відтепер упродовж 30 днів можуть тривати переговори щодо створення нової коаліції. Дві найбільші фракції парламенту – БЮТ та Партія регіонів – прагнуть уникнути перевиборів.

Відкривши засідання Верховної Ради у вівторок, парламентський голова Арсеній Яценюк оголосив, що коаліції більше не існує. «Я змушений виконати свій конституційний обов’язок. Для кого це довгоочікуваний, а для мене надзвичайно сумний момент. Я офіційно оголошую про припинення коаліції, створеної «Нашою Україною – Народною самообороною» та блоком Юлії Тимошенко 29 листопада 2007 року», – заявив він.

Ця заява спікера викликала схвальну реакцію фракції Партії регіонів. «Віз уже приїхав і застряг у болоті. Так звана демократична коаліція, яка ніколи не існувала, зникла як роса на сонці», – заявив лідер «регіоналів» Віктор Янукович.

Арсеній Яценюк, коментуючи ситуацію, зауважив, що можливими є три варіанти розвитку подій: створення коаліції фракцій БЮТ, НУНС і Блоку Литвина, створення коаліції БЮТ та Партії регіонів або проведення дострокових парламентських виборів. Щоправда відносно останнього варіанту спікер зауважив, що оголосити дострокові вибори – це право, а не обов’язок Президента.

Багато хто хоче нової коаліції, а не перевиборів

У фракції НУНС ситуація неоднозначна: «нашоукраїнці» схильні до перевиборів, натомість члени «Народної самооборони» прагнуть до коаліції у форматі БЮТ, НУНС і Блок Литвина.

Натомість БЮТ проти позачергових виборів, хоча й не виключає їхньої можливості, каже перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін. «Я особисто як народний депутат схиляюся до створення коаліції. Тому що ми запитали про це наших виборців, і вони сказали – робіть отак. А отак – це означає творити коаліцію», – заявив він.

Однак фракції НУНС та Компартії вже заявили, що не братимуть участі в переговорах із БЮТ щодо створення нової коаліції.

Натомість відкритою для переговорів є Партія регіонів. Вона також прагнула б працювати далі у Верховній Раді цього скликання.

«Регіони» готові на будь-яку коаліцію, але на своїх умовах

«Регіонали» готові домовлятися з усіма, проте висувають дві попередні вимоги: проведення референдуму щодо вступу до НАТО та врегулювання статусу російської мови.

«Ми розуміємо, що занадто гострі питання мають бути відставлені як такі, що дратують суспільство, – каже представник фракції Партії регіонів Нестор Шуфрич. – Безумовно, ми не можемо спостерігати, як Україну втягують у НАТО проти волі приблизно 80 відсотків громадян. Тому це питання є для нас занадто принциповим». На думку Шуфрича, навіть питання Плану дій для членства в НАТО має бути вирішене після референдуму.

Що ж до статусу російської мови, то «регіонали» погоджуються на те, щоб не вносити зміни до Конституції щодо другої державної мови, а врегулювати питання на рівні місцевих рад.

Представники всіх політичних сил у парламенті вважають, що переговори про створення нової коаліції триватимуть щонайменше два тижні. Однак, найімовірніше, вони протривають до 16 жовтня, останнього дня визначеного законом терміну, після якого Президент зможе оголосити про розпуск Верховної Ради і оголосити дострокові вибори до парламенту.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG