Доступність посилання

ТОП новини

Нову коаліцію кроїтимуть місяць


Київ – Існування демократичної коаліції фракцій Блоку Юлії Тимошенко та блоку «Наша Україна – Народна самооборона» добігає кінця. О десятій ранку 16 вересня спікер Арсеній Яценюк обіцяє офіційно оголосити про її розпад. Та за добу до офіційного розпуску коаліції з подачі представників БЮТ з’явилася інформація, що коаліцію буде переформатовано: нібито відтепер вона існуватиме у складі трьох фракцій: БЮТ, НУНС та Блоку Литвина.

На відродження коаліції фракцій БЮТ та НУНС уже не розраховують. Усі заклики до єднання були декларативними. Бо, як свідчить голова фракції НУНС В’ячеслав Кириленко, ніхто до них не звертався.

«На жаль, фракція «Наша Україна – Народна самооборона» упродовж десяти днів, відведених регламентом, не отримала жодних, чи офіційних, чи неофіційних, пропозицій із боку партнерів із БЮТ щодо повернення до коаліції», – каже голова фракції НУНС В’ячеслав Кириленко.

БЮТ чекає на Литвина

Що ж до нового формату коаліції, то тут дуже показово, як з’явилася ця інформація. Першим про це заявив депутат від фракції БЮТ Володимир Яворівський.

Однак заступники голови фракції Блоку Литвина, народні депутати Олег Зарубінський та Ігор Шаров, доволі невизначено і загалом скептично відгукнулися щодо такої перспективи. Проте невдовзі сам Володимир Литвин підтвердив, що ведуться переговори про вступ блоку його імені до коаліції. Але при цьому він заперечив, що такі переговори вже завершені.

Також доволі скептично щодо перспективи переформатування коаліції на трьох відгукнувся голова фракції НУНС В’ячеслав Кириленко. Він заявив, що БЮТ «не вдасться прикритися Литвином у вирішенні принципових питань».

Таким чином, на даному етапі йдеться радше про бажання БЮТ уникнути перевиборів, а не про реальну перспективу розширення коаліції. Також очевидним є те, що в блоці Литвина немає єдиного погляду щодо доцільності такого формату коаліції, кажуть оглядачі.

Ціна питання – спікерське крісло

Створенню коаліції на трьох сприяє той момент, що в такому разі коаліція зміцнюється. Завдяки Блокові Литвина вона матиме не 227 голосів, що лише на один голос більше за мінімально необхідну кількість, а 247 голосів.

Також сильним моментом коаліції БЮТ, НУНС та Блоку Литвина, принаймні теоретично, є ідейна близькість.

«Литвин не є чужорідним тілом, – каже політолог Кость Бондаренко. – Він не викликає такої відрази у тієї частини електорату, який голосував за НУНС і БЮТ, як Партія регіонів і комуністи. Він ідеологічно не чужий помаранчевим силам».

Водночас політолог бачить і негативні моменти: «У Литвина є надто великі апетити, надто великі амбіції. Він очевидно захоче собі спікерське крісло, кілька міністерських портфелів, можливо, губернаторських портфелів».

На думку експертів, зараз не варто сподіватися на те, що інтрига з коаліцією вирішиться найближчим часом. Адже від моменту оголошення про розпуск коаліції, що, вочевидь, станеться завтра, і до створення нової Конституцією передбачено 30 днів. І напевно, цей час кожна сила сподіватиметься використати собі на користь. Торги за посади, що на політичному сленгові називається словом «консультації», триватимуть цілий місяць.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG