Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція БЮТ-НУНС розпалася


Про розпад коаліції фракцій Блоку Юлії Тимошенко і Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» сьогодні офіційно оголосив спікер Арсеній Яценюк на засіданні Верховної Ради

2 вересня фракція НУНС звинуватила БЮТ у змові із Партією регіонів і ухвалила рішення про вихід із демократичної коаліції.

За регламентом, це рішення набуває чинності через 10 днів після його ухвалення.

Відповідно до статті 90-ї Конституції України, тепер розпочинається 30-денний термін, протягом якого у парламенті повинна бути знову сформована коаліція, інакше Президент отримає право достроково припинити повноваження Верховної Ради й призначити позачергові парламентські вибори.

********
НУНС заявив, що перейде в опозицію у разі створення коаліції БЮТ і Партії регіонів

Голова фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко наголосив сьогодні із трибуни парламенту, що його фракція перейде в опозицію у разі створення коаліції фракцій Блоку Юлії Тимошенко й Партії регіонів.

Кириленко висловив упевненість, що найближчим часом буде юридично оформлена нова парламентська коаліція в складі цих фракцій.

«Після остаточного оформлення союзу Блоку Тимошенко й Партії регіонів ми залишаємо за собою один шлях – перехід у національну парламентську опозицію, що апелюватиме всім антиукраїнським діям, які чинитиме створена прокремлівська парламентська більшість», – заявив керівник НУНСу.

********
Верховна Рада залишається правочинною попри розвал коаліції – Яценюк

Спікер парламенту Арсеній Яценюк наголосив, що «український парламент далі правомочний і зобов’язаний виконувати свою основну конституційну законодавчу функцію».

Він висловив жаль, що політичні сили не змогли реалізувати можливості домовитися і зберегти демократичну коаліцію.

Яценюк закликав усіх не забувати, що Україна стоїть перед такими викликами, як відсутність контракту щодо постачання газу на наступний рік і державного бюджету.

«Я б не називав це політичним апокаліпсисом. Це ще один виклик демократії, але сподіваюся, що і цей виклик ми разом подолаємо», – сказав Голова Верховної Ради.

********
Яценюк готовий подати у відставку

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк сьогодні брифінгу, відповідаючи на запитання, чи готовий піти у відставку, заявив: «Абсолютно. Адже, відповідно до коаліційної угоди, дві найвищі посадові особи (спікера і прем’єр-міністра – ред.) визначені такими, що мають піти у відставку».

Арсеній Яценюк зазначив, що на засіданні у вівторок він вніс пропозицію керівникам фракцій внести нову кандидатуру на посаду спікера, але ті попросили його продовжити виконувати обов’язки голови Верховної Ради доти, доки не буде вирішено подальшої її долі.

За словами Арсенія Яценюка, лідери фракцій розуміють, що відставка спікера тільки загострить політичну ситуацію й спровокує нові конфлікти.

Він виступив за те, щоб новий спікер обирався шляхом відкритого голосування, а не таємного, як це передбачено тимчасовим регламентом Верховної Ради.

Ще 9 вересня Арсеній Яценюк висловив думку, що він і Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко мають піти у відставку в разі оголошення про розпад коаліції.

********
Тимошенко: уряд працюватиме довго, попри «бурю в стакані»

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко сьогодні на презентації проекту Держбюджету на 2009 рік заявила, що «уряд працюватиме тривалий час і працюватиме успішно».

«Сьогодні відбулися не дуже симпатичні політичні події. Але я хочу вас запевнити, що це буря в стакані, а ми з вами робимо нормальну справу, яка потрібна всій країні», – наголосила Тимошенко, коментуючи офіційне оголошення у Верховній Раді про розпад парламентської коаліції.

********
У Верховній Раді п’ять фракцій: найбільша – Партії регіонів (175 депутатів), далі БЮТ (156), блок «Наша Україна – Народна самооборона» (72), фракції Компартії України (27) і Блок Литвина (19).

Кваліфікована більшість у Верховній Раді – 226 депутатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG