Доступність посилання

ТОП новини

Розпад коаліції як удар по європейських перспективах України


Прага – Європейські оглядачі попереджають, що після розпаду коаліції на Україну може очікувати новий період політичної нестабільності. А це неминуче підірве шанси на наближення України до Європейського Союзу.

Розпад коаліції в Україні став очікуваною, але сумною подією для британця Чарльза Таннока, заступника голови комітету ЄС – Україна у Європейському парламенті.

«Це дуже поганий момент. На тлі кризи в Грузії дуже сумно бачити політичну нестабільність в Україні, яка грає на руку Москві і тим у Європейському Союзі, які кажуть, що Україна не готова до членства у ЄС чи навіть до статусу кандидата на вступ», – зауважив британський політик у розмові з Радіо Свобода.

Хоча дехто поспішив побачити руку Кремля у нинішній політичній кризі в Україні, керівник Центру міжнародних відносин у Варшаві Євґеніуш Смолар вважає, що провина за розвал коаліції лежить на українських політиках.

«Якщо проаналізувати відносини між Тимошенко і Ющенком, цю неприховану ворожнечу, то не потрібно й Росії, щоб побачити, що нічого не відбувалося – Верховна Рада була заблокована. Ми всі маємо сентимент до так званої Помаранчевої революції, але гадаю, що нам треба про це забути», – заявив Смолар.

Розпад коаліції може призвести до політичного паралічу в Україні, попереджає польський оглядач.

«Ця новина, разом із перспективою боротьби за президентство, означає, що протягом наступних вісімнадцяти місяців Україна може стати політично паралізованою. Це дуже погана новина для України і дуже погана новина для її співпраці з Європейським Союзом і НАТО», – каже Євґеніуш Смолар в інтерв’ю Радіо Свобода.

Європейський Союз раніше заявляв, що хоче бачити Україну стабільною, адже без такої стабільності неможливо провести необхідні реформи, які б наблизили Україну до європейського дому.

Європейський потяг України прискорять лише молоді лідери?

Затяжний період політичної непевності також може налякати закордонних інвесторів, підриваючи українську економіку, попереджає дослідниця Центру європейської політики в Брюсселі Аманда Акчакоджа.

Деколи складається враження, що керівники України навіть не намагаються працювати разом, а таким урядам інвестори не довіряють, зауважує брюссельський експерт.

У розмові з Радіо Свобода Аманда Акчакоджа висловила думку, що змінити ситуацію в Україні на краще зможе, очевидно, лише нове покоління лідерів.

«Я народилася в Туреччині, і в нас було те саме. Тасували ту саму колоду старих політиків, і в країні дуже часто проводили вибори. Лише коли прийшли нові політики, з новими ідеями, ситуація змінилася. Щиро кажучи, я не бачу, щоб нинішні українські політики могли працювати разом. Тому майбутнє України у внутрішній політиці не виглядає оптимістично. Сподіваюсь, що я помиляюся», – зізналася брюссельська дослідниця.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG