Доступність посилання

ТОП новини

Європа має включити Україну до переліку своїх країн-членів (європейська преса)


Прага – Кризу влади в Україні, майже одночасну з подіями в Грузії, у європейській пресі називають не випадковою. Експерти закликають Брюссель надати в вівторок під час саміту ЄС – Україна конкретну перспективу майбутнього вступу Києва до європейської спільноти. Чимало аналітиків вважає, що чітке стратегічне уявлення європейського розвитку для Києва є важливим і для всієї Європи у плані стабілізації кордонів ЄС та врівноваження стосунків між Брюсселем та Москвою.

Впливова «Файненшел Таймз» звертається у своїй редакційній статті до учасників саміту ЄС – Україна, який планувався у французькому Евіані, але останньої миті, ввечері в понеділок, був перенесений до Парижа. Газета переконана, що в умовах кризи з Росією «Захід мусить посилити своє сприяння Києву». І тут газета наголошує, що краще сьогодні зосередитися на конкретних сигналах щодо вступу України до ЄС, бо, на відміну від перспективи її членства в НАТО, цей варіант підтримується більшістю українців. «Євросоюз повинен пообіцяти Києву перспективу членства в ЄС», – вважає «Файненшел Таймз». Якщо Україна отримає стратегічну мету щодо членства в ЄС, це, на думку лондонського щоденника, «полегшить спротив можливому зовнішньому втручанню в Україну».

«Москов Таймз» також друкує думку, що ЄС має більше зосередитися на Україні. Це, як вважає провідний дослідник Європейської ради з міжнародних відносин, неурядової організації в Брюсселі, Ендрю Вільсон, має бути зроблено Брюсселем чітко, як відповідь незгоди ЄС на намагання Росії витворити біполярну Європу, Європу сфер впливу. І тут нова Угода про асоціацію, як вважає автор статті, має містити чітку перспективу членства Києва в європейській спільноті. Більше того, європейський дослідник переконаний, що у новій Угоді ЄС із Україною обов’язково має бути посилання на Будапештський меморандум, який 1994 року дав Україні міжнародні гарантії безпеки від імені ядерних держав у відповідь на відмову Києва від ядерної зброї, і стаття про солідарність із Україною щодо підтримки її суверенітету і територіальної цілісності. Ендрю Вільсон закликає на сторінках «Москов Таймз» підтримати й прагнення України вивести зі своєї території російський Чорноморський флот, як це обумовлено угодою, до 2017 року. Цей експерт також вважає, що Брюссель має серйозно розглянути роль України у безпеці енергетичного постачання Європи.

А директор програм із зовнішньої політики і оборони лондонського неурядового Центру європейських реформ Томаш Валашек закликає напередодні саміту Україна – ЄС зі сторінок згаданої вже «Файненшел Таймз» внести Україну в перелік країн Європи та наданням їй перспективи членства в ЄС «зміцнити … кордони Європи на Сході», бо це, на думку Валашека, «один із життєвих інтересів ЄС».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG