Доступність посилання

ТОП новини

Євроінтеграційні шанси України крізь призму внутрішнього конфлікту та коаліційної кризи


Гості Вечірньої Свободи: народні депутати Володимир Яворівський (БЮТ) та Кирило Куликов ( НУНС)

Володимир Яворівський, Кирило Куликов



















(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Уже завтра Україна дістане результати титанічної, тривалої і часто-густо рутинної роботи з ЄС по підготовці нової політичної угоди, яка, за словами міністра закордонних справ України Володимира Огризка, бодай вербалізує асоційований статус України у ЄС.

Втім, слід відзначити, асоційований статус Польщі свого часу та асоційований статус України нині – це не одне й те ж саме. Зрештою, серед поляків було досить потужне лобі євроскептиків. В Україні ж абсолютна більшість населення виступає за долучення до ЄС.

Схоже, що найбільшими євроскептиками в Україні виявилися чільники політичних сил, котрі поклали на вівтар зовнішньополітичних успіхів власні політичні інтереси та можливі бонуси від майбутніх виборів — і парламентських, і президентських.

Не словом, а ділом, усім серцем Ющенко, Тимошенко і Янукович, тому що принципові, підтверджують відомий принцип: де три українці, там два гетьмани, або серед трьох українців завжди є один зрадник…

Панове, завтра саміт в Евіані. От ви зараз представляєте різні політичні сили, які посварилися в останні тижні. Але саміт є. Чого ви від нього очікуєте?

Кирило Куликов: По-перше, буде прийнято три рішення по трьох розділах.

По-перше, це буде декларативна частина, що Україна отримає асоційоване членство в ЄС.

По-друге, друга частина – політична. Вона буде, я вважаю, пуста. Там не буде якихось практичних кроків до вступу до ЄС.

І третє – це те, що буде дана оцінка ситуації, яка зараз відбувається в Україні. Тобто, те, що ми зробили.

Кирило Куликов: Група «Народної Самооборони» рішуче виступає за утримання коаліції, ми підтримуємо необхідність тримати демократичну коаліцію.
Ми представляємо різні політичні сили, але на деякі питання ми маємо дуже багато спільних поглядів. Ми були в коаліції. Група «Народної Самооборони» рішуче виступає за утримання коаліції, ми підтримуємо необхідність тримати демократичну коаліцію. Це по-перше.

По-друге, важливо, що на зустрічі з депутатами НУНС, в зустрічі , брав участь міністр зовнішніх справ, який є членом «НУ», і він попереджував колег про те, що розвал коаліції негативно відіб’ється на саміті в Евіані.

Роман Скрипін: Ви мене випередили.

Цей черговий внутрішньополітичний конфлікт вплине на ухвалення рішення?


Кирило Куликов:
100%. Він вплине. Але я не знаю, чому не прислухалися до свого колеги, до міністра зовнішніх справ.

Роман Скрипін: В який спосіб вплине?

Кирило Куликов: Вплине негативно, тому що асоційоване членство повинне мати якийсь реальний зміст, якісь кроки вступу України до ЄС…

Роман Скрипін: Цього й не передбачалося.

Кирило Куликов: Реальні кроки передбачалися, як Україна буде…

Роман Скрипін: Коли? Звідки Ви про це знаєте?

Кирило Куликов: Ну, передбачалося до цього. Я знаю про це. Про це казали. І є позиція МЗС.

Кирило Куликов: У нас буде асоційоване членство, яке не буде мати якихось там об’єктивних наслідків для України.
У нас буде асоційоване членство, яке не буде мати якихось там об’єктивних наслідків для України.

Роман Скрипін: Про це говорять вже точно поспіль три місяці, про те, що саме таке асоційоване…?

Кирило Куликов: Про це говорять, тому що це був прорив для України, асоційоване членство – це був прорив.

Роман Скрипін: Тобто, Ви ставите в залежність, наскільки я розумію?

Кирило Куликов: Ставлю.

Роман Скрипін: Пане Яворівський, Ви ставите в залежність наслідки саміту від того, що відбувається всередині парламенту та й всередині держави взагалі?

Володимир Яворівський: Розвал коаліції – це фактично програш наш на всіх напрямках. На всіх! Внутрішніх, зовнішніх, планетарних, на яких тільки хочете.
Володимир Яворівський:
Звичайно, тому що розвал коаліції – це фактично програш наш на всіх напрямках. На всіх! Внутрішніх, зовнішніх, планетарних, на яких тільки хочете.

Через те я переконаний, що завтра – це буде абсолютно декларативна зустріч. На ній будуть висловлені слова, можливо, навіть щось буде й написано. Але дух обговорення цього питання, стосунків України з ЄС, буде, сказати б, такий декадентський і малоймовірний через те, що на Україну дійсно дивляться так: що ще цій державі потрібно?

Відбувся Майдан, відбувся такий здвиг, відбулося представлення абсолютно нової, іншої України на світовому рівні, і сьогодні все це, той колосальний рейтинг, який був, сьогодні це все зведено абсолютно до нуля, до якихось навіть панічних настроїв. Все програно, що тільки можна було програти.

Роман Скрипін: Що програно, я перепрошую, пане Яворівський?

Володимир Яворівський: Програно все. І авторитет України програно цілковито, тому що після Майдану фактично не зроблено жодного кроку вперед Україною. Програно внутрішню ситуацію в Україні, тому що повірили створенню коаліції, яка так болісно народжувалася.

І фактично сьогодні зусиллями Балоги, що не робив би Балога, я розумію, що це є Президент, на превеликий жаль, коаліцію розвалено. Її валили буквально вже з перших днів і з перших її дуже не хотіли.

Повірте мені, Романе і ті, хто нас слухають, я дуже болісно все це переживаю.У мене немає ніякої, скажімо, і крихти чи злорадства, чи таке інше, але це просто ще одне повторення історії про тих гетьманів і не гетьманів. Ми мали такі колосальні шанси і фактично їх втратили.

Роман Скрипін: Як же втратили? Саміт готували, я знову повторююся, протягом останніх багатьох місяців. Навіть не трьох. Це ж, розумієте, паперова робота, спілкування з єврочиновниками передбачає бюрократизацію взагалі процесу. І ніхто не говорив про те, що Україна…

Кирило Куликов:
Але я кажу: є політична частина рішення.

Роман Скрипін: Так, а хто лікар українським політикам, що вони в останній момент вирішили пересварити і розвалити коаліцію. Я перепрошую…

Кирило Куликов: Так ми й про це кажемо. Немає суперечки. Ми кажемо, що…

Роман Скрипін: У мене таке враження, що Ви перебільшуєте або політичну вагу, або політичне значення існування або не існування демократичної коаліції.

Ну, буде утворено нову. Чому? Подібні процеси проходили в Польщі, де коаліції розвалювалися, утворювалися нові, були дострокові вибори. Нічого страшного.

Останній приклад. Прем’єр Канади розпускає парламент через те, що…


Володимир Яворівський: Романе, ми творимо якісь міфи.

От Ви для прикладу наводите Польщу…

Роман Скрипін: Які ми міфи творимо? Ми поки що творимо в Україні найбільше політичних міфів, коли ми обговорюємо суто віртуальні речі.

Володимир Яворівський: Романе, Ви говорите про Польщу. От в Польщі… Ви ж знаєте, яку позицію зайняв щодо Грузії президент, і яку позицію зайняв прем’єр-міністр. Абсолютно різні позиції. Але від цього Польща на світовому рівні нічого не втратила. Це просто стосунки, скажімо так, двох мудрих людей. Не вийшло ніякого ж конфлікту.

Володимир Яворівський: Нам нічого не світить по ПДЧ…
У нас тільки через те, що трішки була заява, скажімо, БЮТу мала трошки іншу стилістику, я наголошую, що стилістику, повірте мені як письменнику, але говорила про те саме, про непорушність грузинських кордонів, про те, що це був напад і агресія Росії – все сказано те саме. Натомість виник конфлікт, конфлікт болісний. І ми це розглядаємо не просто, як кухонні розборки сьогодні, просто до цього прикута увага всіх.

Нам нічого не світить по ПДЧ…

Кирило Куликов: Для того, щоб проводити вибори раз у рік, по-перше, треба бути такою ж цільною державою, як Канада. Україна не може проводити вибори кожного року. Україна не може собі цього дозволити. Тобто, в Канаді це можливо, а в Україні це неможливо…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)
XS
SM
MD
LG