Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче нову коаліцію


Прес-конференція лідера Партії регіонів Віктора Януковича, Київ, 5 вересня 2008 р.
Прес-конференція лідера Партії регіонів Віктора Януковича, Київ, 5 вересня 2008 р.

Київ – Те, що комусь здається змовою антиукраїнських сил, насправді є кроком до утвердження парламентської демократії. Так стверджує лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Він закликав до якнайширшого об’єднання політичних сил.

На самому початку своєї промови на сьогоднішній прес-конференції Віктор Янукович заявив: навіть якщо вдасться відновити єдність коаліції БЮТ та НУНС, вона буде недієздатною. А сам Янукович готовий співпрацювати з усіма відповідальними політичними силами в парламенті.

«Без підтримки народу вивести державу на широкий шлях розвитку неможливо. Єдиною мотивацією здатною знову мобілізувати сили суспільства є об’єднання основних сил, представлених у парламенті. Час відмовитися від поділів на демократів і недемократів», – стверджує лідер «регіоналів».

Регіонами хочуть поглиблювати парламентаризм

Проте поки що Партія регіонів не веде ні з ким переговорів щодо створення нового формату коаліції. Базовим принципом для «регіоналів» є поглиблення парламентаризму. На думку Януковича, парламент повинен формувати повний склад уряду на чолі з його керівником. Також лідер Партії регіонів вважає, що потрібно віддати максимум повноважень органам місцевого самоврядування, в тому числі і використання мови – української, російської чи іншої.

Віктор Янукович однозначно запевнив, що він «приречений балотуватися в президенти». Сказавши про свої президентські амбіції, лідер Партії регіонів водночас зауважив, що виступає за парламентсько-президентську республіку.

Зі внутрішніми суперечками ПР розбереться

Зараз у Партії регіонів доволі складна ситуація. Після виключення зі складу партії секретаря Ради національної безпеки і оборони Раїси Богатирьової там загострилися внутрішні суперечки. Впливовий «регіонал» Борис Колесников заявив, що позбавити партійного квитка треба було не Богатирьову, а екс-прем’єра Дмитра Табачника. І висунув на адресу останнього звинувачення у казнокрадстві.

Коментуючи цю інформацію, Віктор Янукович заявив, що Партія регіонів не переглядатиме рішення щодо повернення Богатирьової. Він також визнав, що в партії триває серйозна внутрішня партійна дискусія.
«Є частина питань, в яких Колесников правий, я не буду казати, які питання. А є такі питання, в яких, на мій погляд, він не правий. І його треба почути, і Табачника. Ми розберемось».

Говорячи про ймовірний розвиток подій у країні лідер Партії регіонів не виключив, що дострокові парламентські вибори є можливими. Проте, на його думку, такий сценарій є найменш імовірним.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG