Доступність посилання

ТОП новини

Британія: 2 мільярди доларів на допомогу незахищеним для оплати дедалі більших рахунків на газ та електрику


Лондон – Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун оголосив про пакет заходів на суму 910 мільйонів фунтів стерлінгів, щоб допомогти незахищеним британцям дати собі раду з оплатою рахунків за газ та електричний струм, які стрімко зростають. Заходи передбачають підтримку енергозбереження в житлових приміщеннях і замороження цьогорічних рахунків для найбідніших родин.

Пакет заходів для підтримки малозабезпечених родин передбачає в разі суворої зими надання додаткової, приблизно 35-доларової в перерахунку, допомоги на тиждень безробітним із малими дітьми. Для кожного житла запропоноване встановлення теплоізоляції за півціни.

Заяву про це виголосив прем’єр-міністр Ґордон Браун. «Ми всі знаємо, що нам потрібні реальні і тривкі зміни у тому, як ми використовуємо енергію. Від уряду і промисловості потрібна програма, яка може забезпечити довготривалі переваги для всіх сімей і була б справедлива до всіх сімей. Ми пропонуємо негайну допомогу для тих, хто найбільше її потребує. Та головне у цій програмі – це просування тривких змін у використанні енергії, змін назавжди, що заощаджували б кошти через заощадження енергії. Сьогодні ми оголошуємо нові заходи, що коштують приблизно мільярд фунтів стерлінгів, які допоможуть помешканням на постійній засаді зменшити рахунки за електроенергію», – сказав британський прем’єр.

Заходи уряду передбачають безкоштовне встановлення теплоізоляції стін і дахів для пенсіонерів та малозабезпечених родин, 50-відсоткову знижку за встановлення теплоізоляції у кожному житлі, замороження цьогорічних рахунків для півмільйона найбідніших користувачів, потрійне збільшення доплати в холодну погоду в разі, якщо температура повітря нижча від нуля упродовж 7 днів поспіль, для пенсіонерів, інвалідів та безробітних із дітьми до п’ятирічного віку.

Допомога на перспективу

Уряд також каже, що його метою є встановлення теплоізоляції у кожному британському помешканні до 2020 року. Для досягнення цього представники енергетичних компаній, місцевих рад та добровільних організацій обходитимуть домівки у бідних дільницях для поширення інформації про цю програму.

Браун вважає, що такий проект із довгостроковим ефектом щодо зменшення рахунків є кращим, ніж запровадження одноразових виплат споживачам, які фінансувалися б за допомогою нового податку на надприбутки енергетичних компаній, що його вимагають профспілки.

Браун заявляє, що парламент ухвалить закони, які зобов’яжуть енергетичні компанії платити за запропонований сьогодні пакет заходів. Уряд вважає, що довготермінові заходи є єдиним шляхом уперед, адже очікується, що в середньому річні рахунки за електрику з одного помешкання на 2010 рік становитимуть у Британії в перерахунку 1000 доларів, а за газ – 1800 доларів на рік.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG